Интимно

Обектофилия – що за странна сексуална мания?

Или какво е да си влюбен в предмет

01.04.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Вманиаченост и зависимост може да се появи във всяко едно отношение в човешкия живот. Психиката на човека е необятно пространство от сложни механизми, които могат да се изродят в странни мании, обсесии, патологични привързаности и какви ли не още странности.

Човешката сексуалност е едно от психичните полета, които търпят множество различни патологии. Хомосексуалност (която впрочем не се смята за патология от мнозина), сексуална мания, педофилия, сексуален фетишизъм и други.

Съществува и една много особена сексуална патология, наречена обектофилия. Тя представлява емоционално и често романтично желание към неодушевени предмети, с които хората с тази мания имат необикновени взаимоотношения. Обектофилите изразяват силно предпочитание към предмета на тяхното внимание чрез чувства, като към живо същество, любов, дори ангажимент.

За много хора този вид сексуална мания е признак на лудост. Но обектофилите могат да водят нормален живот, да ходят на работа и да вършат всяка дейност, присъща за един нормален човек, с тази разлика, че обект на сексуалната им енергия е... предмет. Под предмет не се и ма предвид само малка вещ от бита. Обектофилите се влюбват в коли, сгради, части от дома си или нечий друг, детски балони, исторически сдания като Айфеловата кула в Париж и Берлинската стена в Германия.

Историята на Ерика Айфел, „женена“ за Айфеловата кула е многократно разказвана по различни американски предавания и шоу програми, като Сутрешния блок на телевизия ABC и шоуто на Тайра Бенкс. Пред аудиторията г-жа Айфел разказва как всъщност любовта й към Айфеловата кула я е вдъхновила да стане двукратна шампионка по стрелба с лък.

През март 2012 година британката Аманда Либърти (свобода) дава интервю за вестник Daily Mail, като разказва за романтичната си връзка със Статуята на свободата. В интервю за изданието Аманда споделя: „Статуята е моят любовник на далечно разстояние, а аз съм отвяна като от вихър, усещайки колко внушителна е тя! Много хора са шокирани от това, че човек може да питае романтични чувства към даден обект, но аз просто съм различна от тях.“.

Свързани статии

Друг особен пример е историята на 40-годишния Рейнър Дилейни, който също дава интервю за Daily Mail от поредицата, свързана със странните интимни връзки. Той има романтична връзка с 3-метрова мраморна статуя на гръцкия бог Адонис, купена на търг за 395 паунда, имаща прякора „Ханс“.

64-годишна канадка пък пътува всяка година до Великобритания, за да зърне и прегърне стар дъб, в който е влюбена от години. Друга жена от Сиатъл, щата Вашингтон, пък е „женена за 107-годишна сграда-склад, към която изпитва особено привличане.

Телевизионният канал National Geographic излъчи през 2011 година поредица, свързана със странните сексуални мании на хората, озаглавена „Табу“, в чийто епизоди се разказваше и за обектофилията. Телевизия TLC също излезе с подобна поредица – „Моята странна мания“, в един от епизодите на която се разказваше за човек, сексуално привързан към колата си.

Излиза, че обектофилията е странна сексуална мания или патология, която обаче не пречи на останалите ежедневни дейности и задължения. Кой знае – може колегата до вашето бюро в службата да е обектофил, без да подозирате!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
darbar ( преди 10 години )
Излиза, че всеки човек има някакви девиации -вещоманията и стремежа ни към трупане на пари, къщи, коли, дрехи и какво ли не,не е е ли мания? Всички хора преследват материалното и всеки ден се убива духовното -това е не само мания, това е всеобща лудост ! Защо допускате коментарии написани с латински букви ?Забравихме си азбуката, историята, нямаме вече себеуважението си като народ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Имаше един филма за таткива хора, май Табу се казваше. Много интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )