Интимно

Най-странните интимни фобии

Странни, но са факт!

09.09.2014г. / 17 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват десетки познати и непознати фобии, свързани с различни сфери на живота. Най-често срещаните страхове са свързани с ужасни животни и насекоми, смърт и заразяване с различни болести.

Но няма да повярвате, че съществуват и фобии, свързани с интимния живот! Някои от тях са много рядко срещани, други не чак толкова.

Филемафобия – страх от целуване

Целувката е един от най-съкровените и интимни актове, на които човекът е способен. Той е израз на искрена любов. Надали бихте целунали страстно някого, за когото пет пари не давате.

При хората, страдащи от филемафобия, страхът от лош дъх на партньора, както и от бактерии, предавани чрез слюнката, надвива желанието за целуване. Всъщност, това си е доста силно основание. На никого не му е приятно да целува воняща уста в крайна сметка!

Хираптофобия – страх от докосване

Ако мисълта, че някой може да ви докосне ви вгадява, вероятно страдате от хираптофобия. Този страх не се отнася само до интимния партньор, а от докосване по принцип. За някои фобията е толкова силна, че усещат кожата си да гори, според описанията на пациенти.

Мизофобия – страх от микроби

Страхът от заразяване с микроскопичните гадинки взима връх в отношенията на хората, страдащи от този вид разстройство. Трудно е човек да се доближи до тях. Ежедневието им също е крайно затруднено, защото всъщност ние сме заобиколени от мръсни повърхности и заразена среда, която потенциално може да ни разболее.

Генофобия – страх от секс

Изключително странна фобия, която за щастие малко хора имат, но все пак съществува. Ужасът на страдащия идва от болката, която сексуалният акт може да причини. Често този страх се корени в детските години след преживяно насилие, а може да се появи и в по-късен етап.

Генофобия може да се отключи и ако пациентът е бил свидетел на травматичен сексуален акт в реалния живот. Някои се страхуват да не изгубят чувството си за самоконтрол, а други намират идеята за сексуален акт за ужасяваща и отвратителна.

Свързани статии

Омфалофобия – страх от пъпа на корема

Някои може да си помислят, че такава фобия не съществува, но не сме си я измислили. Тя представлява страх от гол човешки пъп, а това си е истинска пречка при сексуален акт. За много хора пъпът е ерогенна зона, която дори да не бъде стимулирана, все пак е открита.

Хората, страдащи от омфалофобия не само не понасят да докосват гол пъп, но и не могат да го гледат.

Ифифалофобия – страх от еректирал пенис

Е, ако пенисът е с изключителни размери, вероятно повечето дами биха се стреснали, но при страдащите от ифифалофобия страхът не е обоснован от размера. Всякакви „изправени“ пениси ужасяват дамите с тази диагноза. От тази фобия страда сериозно и сексуалният живот на тези жени, защото все пак секс с отпуснат пенис е труден за изпълнение.

Гамофобия – страх от брак

Гамофобията засяга доста хора. Шеговито можем да кажем, че 95% от мъжете са гамофоби!

Ако оставим шегата настрана, трябва да отбележим, че това е сериозно травматично обусловено състояние, което може да се дължи най-вече на семейни фактори в детството. Страдащите от гамофобия не желаят дори да чуват думата брак, камо ли да се врекат във вярност на половинката си. И то не защото възнамеряват да изневерят.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати