Интимно

Кога е време да смените противозачатъчните?

Знаци, че организмът ви ги отхвърля

17.11.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Противозачатъчните са удобен вариант за много жени не само за контрацепция, но и за контрол на различни видове хормонален дисбаланс и синдром на поликистозни яйчници.

Но продължителната употреба на един и същ хормонален препарат, дори ниско дозиран, крие някои рискове. Организмът започва да привиква към приема на определен хормон и реагира по странен начин.

Кои са симптомите, че е време да смените противозачатъчните?

Забравяте прекалено много

Ако забележите, че съмнително започвате да не помните доста неща, това определено може да се дължи на хормоналните хапчета. Жените, които приемат едни и същи противозачатъчни дълго време, започват да забравят не само за ангажименти или случки, а дори да си изпият хапчето!

Имате досадно зацапване

Зацапването обикновено се появява при започването на определен хормонален препарат. Но когато се появи след продължителна употреба, това е знак, че тялото ви се е пренаситило от този медикамент.

Настроението ви се променя рязко

Тъй като хормоните влияят не само на физическо ниво, но и на емоционално, резките промени в настроението вероятно имат своето обяснение. Това се дължи на моментните нива на прогестин. В различните противозачатъчни има различна дозировка прогестин. Той влияе пряко на емоциите и чувствата.

Коремът ви се подува прекалено

Всички хапчета съдържат естроген, който кара организма да задържа течности. Оттам се получава и неприятното усещане за подуване на корема. В такива случаи обикновено се препоръчва смяна на препарата с такъв с по-високо съдържание на прогестин, за да подейства като диуретик.

Свързани статии

Либидото ви удря земята

Ако желанието ви за секс се е изпарило напълно, това определено се дължи на хормоналните таблетки за контрол на раждаемостта. Обикновено действието на противозачатъчните потиска овулацията, но също така намалява и секрецията на тестостерон от яйчниците, който е главен виновник за наличието на сексуално желание.

Появява се необяснимо акне

Тъкмо сте си мислели, че сте забравили за този тийн проблем и той се появява пак! Ако по кожата ви започнат да се появяват гнойни пъпки или червени акнетични участъци, не се чудете ни най-малко, а посетете гинеколога си!

Имате ужасна мигрена

Изследванията показват, че противозачатъчните и особено продължителната употреба на едни и същи таблетки предизвикват мигрена. Освен това, според лекарите, жените, които имат подобни мигренозни пристъпи са много по-склонни към инсулт или кръвни съсиреци.

Така че, ако страдате от подобни силни главоболия, не трябва да ги подценявате. Незабавно трябва да бъдат обсъдени с лекар.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
buba ( преди 9 години )
ne razbrah na kolko vreme e dobre da se smenqt???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар