Интимно

Майка ми казваше да не се омъжвам за него, а сега го обича

Една история за обратите в семейните отношения

03.04.2015г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майка ми не беше особено развълнувана, когато започнах да се срещам с вече настоящия си съпруг Крис.

Независимо от факта, че бях доста хлътнала по него, тя винаги намираше начин да смени темата, когато стане дума за него. Когато споменавах името му, тя не пропускаше да ми каже: „Огледай се за нещо по-добро, скъпа!“.

Тя беше доста тактична и внимателна в началото, но когато нещата станаха по-сериозни, започна да си личи все по-силното й неодобрение.

Беше странно – Крис направи всичко по силите си. Той беше любезен, мил и най-важното – отнасяше се с мен прекрасно. Но майка ми не можа да преглътне факта, че той работи като готвач, има твърде големи уши за вкуса й и най-лошото в нейните очи – няма високо образование, каквото аз имам.

Когато аз и Крис се преместихме да живеем заедно след година излизане по срещи, се започна същинският ад. Тя отказа да стъпи в апартамента ни, когато дойде да ни посети, въпреки че живее на часове път оттук и вероятно е била уморена.

На всичкото отгоре се опита да ме уреди с приятел на доведения ми брат пред очите на Крис!

Крис много добре знаеше за проблема на майка ми спрямо нашата връзка, но не си позволяваше да я критикува. Той беше невероятно търпелив към коментарите й и то по начин, по който аз самата не съм сигурна, че бих могла да бъда!

Но докато изглеждаше, че той не се интересува от нейното мнение, мен то много ме глождеше. И това започна да ме притеснява все повече с течение на времето.

Нещата започнаха да излизат от контрол на сватбата на братовчед ми. След като майка ми направи няколко злобливи коментара за Крис още при сервирането на ордьоврите, аз я дръпнах настрана и й казах да престане. Тя отказа и си тръгна.

Тази ситуация ставаше все по-драматична и това внесе напрежение между нас двамата с месеци след случката.

В крайна сметка критиките спряха, най-вече защото майка ми разбра, че връзката ни няма да просъществува, ако тя продължи с нападките. Бавно с годините майка започна да стопля отношенията си с Крис, но все още си личи, че не е съвсем убедена, че той е човекът за мен.

Един ден се прибрах и заварих майка ми в кухнята с Крис да готвят нещо заедно. Тя се засмя, говорейки с него, а когато го прегърна аз едва не припаднах от изненада!

Какво се беше случило?

По-рано през деня Крис бе поискал разрешение от родителите ми да поиска ръката ми. Очевидно виждайки, че Крис е със сериозни намерения към мен, майка ми явно най-накрая е видяла колко добър човек е той.

180-градусовото преобръщане на майка ми не е необикновено, според клиничния психолог Кели Тонели. Тя казва, че родителите обикновено променят значително мнението си към избраника на детето си, когато той покаже сериозно отношение.

Свързани статии

Тонели подчертава, че е важно нещата да не се насилват прекалено. А аз тъкмо това направих. Често вмъквах разни факти в разговорите ни, които имаха за цел да покажат на майка ми колко прекрасен всъщност е Крис.

Това обаче не помогна, докато тя самата не се убеди в това, оставайки повече време насаме с него.

Според психолозите, децата не могат да накарат родителите си да харесват някого по простата причина, че те се държат наставнически, смятайки, че знаят повече от опита си, пише списание Womenshealthmag.

В случая предложението успя да промени мнението на майка ми, защото то й доказа колко сериозен мъж имам до себе си. Това й помогна да отвори очите си за качествата на Крис и да разбере колко чудесен мъж имам.

Сега, след като вече сме женени, забелязвам малките жестове, които тя от сърце прави за него – винаги има в хладилника си от любимата бира на Крис, кани ни на кафе, когато имаме път към нейния град, винаги му изпраща поздрави, когато говорим по телефона.

Малките жестове са нещо, което майка ми винаги е правила за мен и сестра ми, но се радвам, че сега ги проявява и към Крис. Няма по-щастлива жена от мен.

Представихме ви истинската история на Корин Милър – писателка, съпруга и майка. Корин е писала за много издания от световна величина, включително Washington Post, New York Daily News и Cosmopolitan. 

Коментирай