Интимно

Сексуалността на жената през годините

12.10.2006г. / 09 35ч.
Аз жената
Сексуалността на жената през годините

Психолозите откриха, че мъжете и жените се възбуждали за едно и също време, но с течение на времето “интензитетът” на тяхната сексуална потребност се променя. Едни от най-големите виновници са хормоните. Въпреки петте сетива, които участват в зараждащото се желание, голямо въздействие оказват нивата на хормоните. Тестостеронът оказва най-силно влияние на либидото. При жените се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези. Другият хормон е естрадиолът. Той поддържа тонуса и действа като лубрификант на лигавицата на влагалището. Освен хормоните влияние оказват и невропредавателите, които са химически вещества и се отделят от мозъка в зоната на хипоталамуса.

Жената на 20 години може да кажем е необвързана, търсеща любовни хоризонти. Не е вярно твърдението, че в този период тя е в сексуалният си вихър, и предпочита необузданите връзки. За да води активен полов живот й е необходима стабилна връзка, която да й вдъхва сигурност. От една страна това е така, защото жените с краткотрайни връзки имат два пъти повече притеснения за своята външност и своите сексуални способности и от друга, защото ги е страх от евентуално забременяване. Според проучването страхът от инфекции предавани по полов път не оказва влияние в сексуалното поведение на жената, макар те да са две трети при хората на около 25 години. Също така сексуалната активност се отразява на менструалния цикъл – жените с редовен полов живот в повечето случаи нямат смущения и обратно.

Жената на 30 години е здраво стъпила на земята – има развиваща се кариера и стабилна връзка. Разкрила е тайните на тялото си и сексуалната й техника е взела връх. Достига оргазмът по-лесно, което я кара да изпитва силно сексуално желание. С една дума жената от 30 до 45 години е в сексуален подем. Единственото, което може да я отклони от любовните ласки е раждането.

Бременната жена поради увеличения приток на кръв в гениталната област и въздействието на завишените нива на хормоните изпитва непознато до този момент сексуално блаженство. Ако бременната очаква момче, тялото й произвежда допълнително хормона тестостерон, което още повече засилва желанието. Дори е възможно да достигне оргазъм, ако до този момент не е изпитвала.

Но дойде ли дългоочакваният момент, в който се появява малкият наследник, желанието за секс рязко намалява. Това се наблюдава при 70 % от младите майки, които се впускат в секс приключения най-много 3-4 пъти за първите 6 месеца. Една от причините е, че родилката изпитва сухота във влагалището и не е изключено да почувства болка по време на любовния акт. Най-често това отминава до първите шест месеца. Друг голям враг на сексуалното удоволствие е кърменето – причинено от хормоналния дисбаланс. Хормонът, който допринася за производството на мляко се увеличава, за сметка на тези, които оказват влияние на сексуалния порив.

Важен е и психологическият фактор – може да е изживяла стрес, свързан с раждането или да се разкъсва между грижите за новороденото и предразположения за любовни ласки партньор.

Жената на 40 години може да се каже, че въпреки преходния период преди менопаузата е в прекрасна сексуална форма, която я кара да експериментира. Тя е отключила съзнанието си за най-скритите желания. Научила се е да “работи” с мозъка, който играе роля на проводник на желанието.

Но лекарите алармират, че тази възраст предразполага към гинекологични проблеми. Поради наближаващата менопауза в периода 45-50 години, нивата на хормоните подхранващи сексуалния апетит значително намаляват. Смята се, че менопауза настъпва средно на 46 г., Което е и причина за спад в сексуалното влечение, месечният цикъл става нередовен и жената изпитва сухота във влагалището. За да подобри либидото си, жената трябва да отиде на консултация при лекар, който ще прецени кое е най-подходящото лечение.

Жената след 50 години е с намалено либидо, което не престава да съществува цял живот, дори след менопаузата. В този период жената по-трудно откликва на нежните ласки, поради не добре кръвоснабдените органи. Възбудата нараства много бавно и оргазмът е по-слаб. Сухотата на влагалището води до загуба на неговата гъвкавост, в резултат на което се свива и с времето става непроницаемо. Ето защо е необходимо да се поставя лубрификантен гел или да се приложи локално хормонално лечение. В този период може да изпитвате сексуално удоволствие, макар и придружено с хормонално лечение. Редовните полови контакти и пълноценното удовлетворение от акта могат да поддържат влагалището гъвкаво.

Коментар на Цвети Недева: Добре написано, но все пак си има изключения като моя милост, които са доста обвързани и на 18. Аз съм омъжена, а че и дете.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Кико ( преди 7 години )
От опит - сексът се подобрява с годините.Двамата партньори се познават отлично и всеки знае как да задоволи другия.Не съм фен на безразборните връзки - те не водят до оргазми, натрупва се лош опит и разочарование от секса, които е винаги зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Спали сме на младини, но със съпузите си. Аз се омъжих на 21-22, не милсля, че е било късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Кремена ( преди 11 години )
Ами като сте спали на младини сега ще ти идва желанието за секс! Като излизаш вече извън релси, тогава се сещаш, ама времето си лети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
И на мене написаното ми изглежда пълна глупост. Бих повторила до последната дума изказването на Ана Димитрова: точно така е! Имам и други познати жени, които считат половия си живот след 50 за по-добър от този на млади години. Липсата на мензис не се отразява.А и много от връстничките ми имаха мензис до късно. Моят спря на 56 и половина - преди 3-4 месеца. До тогава си беше редовен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
Жената между 40-50г. е в най хубавата си възраст. Точно сега се чувствам по- желана и обичана от всякога , точно сега секса ми носи най- голямо удоволствие , защото знам как да му се наслаждавам . Надявам се и в следващите 10-15 г. да е така !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Хубаво е да имаш всеотдаен любовник за съпруг,но това не винаги е така. Когато желанието разгаря страстта и секса е изпепеляващ, възрастта няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mirka ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
ана ( преди 11 години )
написаното за дамите над 50 години са пълна глупост или може би някоой крайни случай.половият ми живот е напълно нормален даже много по добър от този в млада възраст.Никакво намалено либидо,трудно откликване ,непроницаемост и др.такива глупости-всичко е в мозъка т.ел свързано е с любовта и чувствата ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
алекса ( преди 11 години )
а аз искам да си имам бебе и съм на 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
MIMI ( преди 11 години )
STATIYATA E MNOGO DOBRA I POU4ITELNA.MOGE MNOGO DA SE NAU4I.TRYBVA DA IMA TAKIVA STATI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар