Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

Д.: Здравей, Ева, на 24 години съм и досега не съм имала сериозна връзка. Допреди няколко месеца имах регистрация в сайт за запознанства, в който най-често получавах покани за секс и малко от мъжете успяваха да ми привлекат вниманието и да завържем разговор. Имах може би няколко виртуални връзки, които не можаха да се развият в истински и си оставаха само с писането 2-3 месеца. А с тези пък, с които решавах да се видя, излизах най много един-два пъти. Сериозен и отговорен човек съм, но когато дойде моментът за някакви по-сериозни отношения се плаша и отдръпвам. Знам, че с чакане не става да си намеря приятел, но има ли някаква рецепта за успешно преминаване от комуникирането онлайн до започването и развитието на връзка извън интернет. Благодаря за отделеното време.

Ева Кулева: Съгласна съм с теб, че с чакане не става. Нужно е търпение, план за действие и действия. Сайтовете за запознанства са един от основните канали за комуникация с потенциални партньори, добре е, че ги използваш. Но ако нямаш ясна визия за мъжа, който искаш до себе си, онлайн запознанствата може да ти загубят много време и да те доведат до разочарования. Срещам много хора, които са се фрустрирали от месеци и дори години безплодна онлайн комуникация.

Затова ти предлагам първо да си отговориш на въпроса каква връзка искаш в момента. Дали искаш сериозна дългосрочна връзка, която да доведе до семейство, или все още не си готова за тази крачка и искаш връзка за забавление и удоволствие. След това опиши конкретно и ясно с какъв мъж искаш да създадеш тази връзка. Видеата „Защо е важно да опишем своя идеален партньор и как да го направим“, както и „Как да намерим подходящ партньор в интернет“ в моя видеоблог „Радикални връзки“, ще ти помогнат.

В профила си в сайтовете за запознанства, напиши точно какво търсиш – каква връзка и какъв партньор. И се придържай към тази цел. Игнорирай поканите за секс и блокирай техните автори. Ако сайта няма опция „блокиране“, потърси други сайтове.

Пишеш, че си кореспондираш в продължение на 2-3 месеца. Това за мен е загуба на време. На твое място бих си разменяла максимум 3-4 съобщения, за да проверя дали мъжът отговаря на моите задължителни изисквания, и след това бих поискала разговор през Скайп или по телефона, за да преценя дали искам да се срещна с този човек.

Най-важното споменаваш накрая на писмото си, а именно, че се плашиш и отдръпваш, когато се стигне до по-сериозни отношения. Хубаво е, че го осъзнаваш. Докато не преодолееш тези свои страхове от близост и обвързване, трудно ще създадеш пълноценна връзка. Препоръчвам ти да поработиш с терапевт или коуч за справянето с тези страхове.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.