Интимно

Що е асексуалност и какво трябва да знаем за нея?

Кои са асексуалните хора?

21.02.2016г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хетеросексуалност, хомосексуалност, бисексуалност, транссексуалност. Каквато и да е сексуалността ви, тя е част от живота на всички хора. Е, на почти всички. Има и такива, които биват определяни като асексуални.

Но не си мислете, че асексуалност означава безбрачие. Този термин няма нищо общо с обета за отрицание от плътското удоволствие.

Какво означава да си асексуален?

Асексуалните хора просто не изпитват полово влечение към който и да е от двата пола. Те нямат никаква нужда от секс. Не се въздържат заради някакви предразсъдъци. Не се отказват от връзките и брака, защото са религиозни или поради друга причина. Те просто нямат нужда да правят секс.

А правят ли секс в такъв случай?

Странното е, че да – правят секс. Не всички, разбира се. Има и такива, които по никакъв начин не се изкушават от плътските удоволствия.

Но има много асексуални хора, които правят секс по една или друга причина. Най-често сред причините са желанието да имат деца, да задоволят партньора си сексуално, въпреки че са привлечени от него само емоционално.

Асексуалните хора изпитват влечение към други, но то е само и единствено на психическо и емоционално ниво.

Сексът е начин да изразиш любовта си към даден човек и асексуалните хора го правят, само защото така е прието – така правят всички останали хора.

Значи ли това, че асексуалните хора имат романтични връзки?

Да, понякога. Едно изследване, публикувано в официален документ специално за Седмицата на разбирането на асексуалността (Asexual Awareness Week), която се провежда през октомври, гласи, че асексуалните хора могат да имат едновременно и романтични и сексуални връзки и ориентации.

Някои от тези връзки и влечения могат да бъдат насочени както към противоположния пол, така и към същия.

Седмицата на разбирането на асексуалността се провежда от 2010 година насам като неин основоположник е Сара Бет Брукс.

Поради тази причина, асексуалните хора, имащи романтични връзки могат да бъдат определени като хоморомантични асексуалисти и хетероромантични асексуалисти.

От тази констатация следва да се подчертае, че асексуалните хора могат да имат пълноценни връзки. Единственото, което те не включват е сексът. На всяко друго ниво тези хора се чувстват успешни.

Смята се, че около 1 на 100 от населението определя себе си като незаинтересовани от секса или асексуални.

Снимки: iStock

Коментирай