Интимно

5 лъжи, които е OK да изричате във връзката

Благородните лъжи крепят отношенията. Кога?

06.03.2016г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искреността във връзката е от огромно значение, но понякога се налага да изричаме благородни лъжи по една или друга причина. Мотивите могат да са много. Чувствата и самочувствието на партньора са едни от най-силните сред тях.

Просто понякога честността не е най-добрата политика във взаимоотношенията. Кога е напълно простимо да излъжете партньора си? Ето и думите, с които е напълно позволено да скриете истината от любимия:

„Прав си!“

Да признаеш, че партньорът ти е прав, за да преустановиш скандал е напълно приемливо. Това дори не може да се нарече лъжа в истинския смисъл на думата. Това е по-скоро миротворчески ход, който е важен за спасяването на мира във връзката.

„Изглеждаш страхотно!“

Това е най-правилният отговор, когато искате да накарате партньора си да се чувства добре в кожата си. Понякога човек вижда себе си с по-мрачен поглед и повече критика, отколкото останалите. Затова е хубаво да чува тази благородна лъжа, дори да смятате, че не е в най-добрата си кондиция в този ден.

За да спасите самочувствието му можете да го подкрепите с този комплимент, разбира се не и ако изглежда абсурдно зле.

„Обичам те повече от всичко!“

Според изследователите тази форма на лъжа се нарича „измамна обич“. Установено е, че повечето хора изразяват фалшиви приливи на обич поне 3 пъти седмично. Това не пречи на истинските чувства да са налице. Просто те се изразяват по-рядко. В действителност „измамната обич“ помага в голяма степен за поддържането на една връзка.

„Добре съм“

Тази лъжа обикновено се изрича като защитна реакция. Не ви се говори за даден проблем, смятате, че партньорът ви няма да ви разбере или се надявате да се досети сам. Причините за изричането на тази лъжа са много.

Експертите разглеждат тази лъжа като метод за успокоение и я наричат „защитно буфериране“. Много хора изричат тази благородна лъжа, за да предпазят партньора си от стрес и притеснение, защото така или иначе не може да направи нищо.

Разбирам

Дори да не разбирате, с тази проява на загриженост вие маркирате дълбочина на чувствата си. Загрижеността за партньора ви ви кара отвътре да му покажете разбирането си, дори да не сте напълно сигурни в него. Съпричастието е силен мотив за изричане на благородна лъжа, която действа като балсам за човека отсреща, който се нуждае от нея.

Снимки: iStock

Коментирай