Интимно

Причини за болки по време на секс

Защо боли, когато трябва да ви е приятно?

22.04.2016г. / 19 19ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Сексът е страхотен начин да си доставите удоволствие. Той може да е сближаващ, отпускащ, страстен, върховен, главозамайващ, но и... болезнен!

Кога сексът боли?

Седмица преди или след овулация

В този момент от месечния цикъл можете да изпитвате болки по време на секс. Естествените секрети, овлажняващи вагината по време на секс спадат малко преди и малко след секс.

Пропускането на любовната игра

Пропускането на любовната игра намалява шанса на жените да се подготвят психически за сексуалния акт. Пристъпването твърде бързо към него намалява времето за вагинално овлажняване, толкова необходимо за по-лесното триене по време на половия акт.

Противоалергични лекарства

Антихистамините потискат секрецията на вагината. Това пречи на нейното естествено и достатъчно овлажняване дори при наличие на сексуална възбуда. Сухата лигавица на половите органи причинява раздразнения и болки.

Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции предизвикват сериозни промени във вагиналната флора. Освен че овлажняването на лигавицата е променено, гъбичките причиняват раздразнения по кожата, ранички, зачервявания, които при полов акт се активизират допълнително.

В резултат възникват болки при секс, а понякога дори отказ от него.

Хламидия

Хламидията е коварна бактерия. Заразата с нея често няма симптоматика, което пречи на ранното ѝ откриване, освен ако не са направени специални изследвания.

Хламидията предизвиква промяна в pH-то на вагината, което при триене предизвиква болки и дискомфорт.

Поликистоза на яйчниците или кисти

Кистите в яйчниците могат да предизвикат болки и неприятни усещания по време на секс. Напрежението и натискът, които се получават по време на полов акт, дразнят течността, насъбрала се в поликистозните яйчници, а това от своя страна причинява болка.

Грешна секс поза

Не всички секс пози могат да се изпълняват с лекота от всички жени. При някои секс пози ъгълът на проникване и натискът оказват силно влияние върху нежните тъкани на гениталиите. Ето защо може да се появи болка и дискомфорт.

Просто сменете позата!

Свързани статии

Ендометриоза

При ендометриозата се наблюдава „изсипване“ на клетки и тъкани на матката извън нейната стена. По време на секс тези тъкани могат да бъдат докоснати и раздразнени, което предизвиква понякога дори силни болки.

Кърмене

По време на кърмене може да се случи да изпитвате болки при секс. Това се дължи на понижените нива на естроген вследствие процеса на кърмене. Така вагиналните тъкани стават по-чувствителни към докосване и натиск.

Менопауза

Менопаузата е период, в който се наблюдават множество хормонални промени, които най-често причиняват вагинална сухота.

Каране на колело

Честото и продължително каране на колело може да предизвика силен натиск върху мускулните и нервните влакна, инервиращи вагината. Тя става прекалено чувствителна и по време на секс се появяват болки.

снимки: iStock

Коментирай