Интимно

Какво се случва с гърдите, когато спрете секса?

Дълго време без секс не влияе добре на гърдите и тялото въобще

24.09.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовният сексуален живот има много ползи за здравето и организма. Той повишава имунитета и ни прави по-устойчиви на различни инфекции и заболявания. Кръвното налягане се нормализира при редовно правещите секс, както и нивата на стресовите хормони, причиняващи редица вреди.

Хормоналният баланс също се нормализира, както и нивата на кръвната захар. Да не говорим, че психически и емоционално човек се чувства далеч по-добре, когато е сексуално задоволен.

Когато спрем да правим секс телата ни неминуемо отговарят на този вид стрес и лишение. Но какво се случва конкретно с гърдите?

Чувствителността им се намалява

Гърдите са ерогенна зона и за жените, и за мъжете. При редовна стимулация те реагират положително, стават нежни и много чувствителни. Докато при спиране на практикуването на секс за продължителен период от време те сякаш губят способността си да възприемат допира.

Набъбват по-малко

При сексуална стимулация гърдите увеличават своя размер. При някои жени това е слабо забележимо, но при други е по-отчетливо. Дори да не се уголемят видимо, гърдите стават по-твърди и изопнати, особено при оргазъм.

Когато дълго не правите секс тази реакция на гърдите започва да отслабва.

Притокът на кръв намалява

Сексуалната стимулация увеличава притока на кръв към половите органи. Това се отнася и за гърдите. Когато обаче тялото ви не изпитва сексуална наслада дълго време, притокът на кръв към гърдите намалява.

Кръвообращението се насочва автоматично към частите на тялото, които извършват усилена дейност, например мускулите, крайниците, пръстите.

По-малко окситоцин

Окситоцинът е хормон не само на щастието, но и на секса. Той се отделя по време на секс, особено при оргазъм. Този хормон предизвиква леки контракции на матката. Затова при някои жени правенето на секс в последните месеци от бременността не е препоръчително.

Но и нивата на стреса могат да се повишат, ако окситоцинът намалее. Това със сигурност не е добре за тялото ви.

Гърдите ви няма да отделят толкова феромони

Феромоните се отделят със специфична телесна течност, подобна на пот, но не съвсем. Тя се отделя от миниатюрни каналчета по повърхността на ареолите на гърдите. Колкото по-малко секс правите, толкова по-малко феромони се отделят.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
баба ( преди 7 години )
Откак дедо се спомина, нянките ми сe сгъчкаха. Купих си нови сутиени с повдигащ ефект. Барем някой се загледа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 5 rate down comment
... ( преди 7 години )
pitam se - dali da ne hukna prez glava po muje , ei taka zaradi sporta i zaradi statiikata, Ama 4e veliki gluposti ! obojavam liubim muj , 4akam go v li4nia si jivot , Goliama rabota 4e sum li6ena ot ne6to v momenta , v imeto na bude6tite ni 6tastlivi migove v realnostta , a ne pona4ina po koito sme sega !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 6 rate down comment
пълни глупости ( преди 7 години )
Да се чуди човек как монахините оцеляват до сто години без да са правили секс. Направо загадка. Като ви чете човек, остава с впечатление, че ако човек не се клеца денонощно, направо трябва да си тегли ножа. Пфууу, българските критерии за живот са пълна отврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 5 rate down comment
Lina ( преди 7 години )
Авторката по себе си ли е разбрала или доктор и е казал ? Не пишете такива неща защото някои жени ще ви повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар