Интимно

Причините за тотален отказ от секс

Какво може да ви накара да спрете да търсите интимност?

03.11.2016г. / 16 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога колкото и хубаво преживяване да е сексът, ние се отказваме от него. Причините могат да са много. Могат и да са комплексни. Но трябва да ги осъзнаем, ако искаме да си помогнем и да си върнем отново сексуалното желание. Защото то е част от нашата природа и ни е необходимо в много отношения.

Кои са възможните причини за отказ от секс?

Ниско либидо

Пониженото либидо е най-честата причина за пълен отказ от секс. Либидото се влияе от много неща – храна, хормонален дисбаланс, стрес, депресия, медикаменти, проблеми, ангажираност в ежедневието. Някои заболявания също могат да понижат либидото.

Заетост

Когато съзнанието на една жена е заето с изкарването на прехрана, поддръжка на домакинството, възпитание и отглеждане на децата, отказът и най-вече нежеланието за секс е често проявление. Когато нямаш време за себе си, защото си ангажиран с десетки неща, нормално е последното, за което да ти се мисли, да е секс.

Стрес

Ако позволявате на стреса да ви завладее, то тогава сексуалното ви желание може и напълно да изчезне. Стресът потиска определени невротрансмитери, които отговарят за преноса на хормони, имащи влияние върху възбудимостта. Колкото по-бързо осъзнаете, че стресът ви идва в повече, толкова по-скоро ще се насочите към справяне с проблема.

Не тренирате

Физическата активност помага изключително много за повишаване на сексуалната възбуда. Ако не тренирате изобщо, това може да е ключов фактор в отказа ви от секс. Помислете върху това – тренировките имат и още много ползи за вашето здраве. Струва си да се раздвижвате от време на време.

Обсебени сте от теглото си

Много жени правят грешката да се фокусират прекалено в теглото и външния си вид. Това им пречи да се насладят на секса и интимността с партньорите си – толкова важни за една връзка.

Постоянното мерене на кантара, броенето на калории, криенето на голотата – всичко това убива собственото ви желание за секс, както и това на партньора ви.

Летенето в облаците

Някои жени развихрят прекалено фантазиите си. Търсят романс като в холивудски филм. Търсят мъж, който да е копие на принца от приказките. В реалността такива ситуации и хора трудно се намират. А с разочарованието идва и отрицанието и загубата на интерес към секса.

Прекалена сигурност

В една трайна връзка, в която се чувствате прекалено сигурни, сексуалният интерес може лесно да се изгуби. Изследванията показват, че обичта и удобството в една връзка могат да поставят секса на заден план.

Не че това е нещо лошо, но би могло да се яви като причина за крайно пониженото либидо.

Бесни сте

Яростта може да предизвика отказ от секс. Отново в противовес на холивудските филми, в които след бурен скандал следва страстен секс, в живота често става обратното. Яростта и ядът водят до потискане на сексуалното желание. Ето защо след скандал последното, което ви се иска, е да правите секс с човека, когото допреди малко сте искали да фраснете.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
z ( преди 7 години )