Няколко неща, за които е добре да помислим отрано, за да протече сватбеният ден както подобава:

Красота
За да се чувствате истински красива в най-хубавия си ден, помислете за себе си от главата до петите.

  • Лице и тяло: следете с какво се храните в последния месец, за да не напълнеете или да не се обринете в неподходящ момент. Тичане, фитнес, масаж на лицето и тялото биха ви се отразили добре.
  • Краката ви ще трябва да са цял ден с едни обувки и напрежението и стоенето на крак – помислете и изберете най-вече удобни и все пак красиви обувки.
  • Ноктите – Когато ви поставят халката ръката ви ще е център на вниманието на много хора, а след това многократно в деня ще го гледате и показвате. За да сте с добро усещане – подгответе красив и по вкуса ви маникюр!
  • Решете какъв грим ще ползвате и кой ще ви гримира – важно е.

Роклята
Намерете роклята на своите мечти. Не е задължително да е бяла, да е от коприна, тафта или тюл. Може да е спортна, романтична, модерна, класическа. Но при всички случаи трябва да се чувствате в нея неземно красива! Роклята ви е основното и ще даде тон на цялата церемония!
Друг избор по отношение на роклята е – под наем или закупуване. По-практичните не се замислят, а за романтичките изборът също е ясен.
Към роклята вървят чантичка, цветя, бижута, ръкавици, воал, було … Съобразете избора им с нея – и като цвят и като материя. И не забравяйте – класическият цвят на сватбата е белият.

Букетът
Важен аксесоар, придаващ допълнителна свежест и романтика на красотата ви е букетът – не го подценявайте. Изберете естествените цветя. Цветът – по ваш вкус, но задължително хармониращ с роклята. Ако сте ниска предпочетете по-малък букет, а ако сте висока – възползвайте се от възможността за дълъг и красив микс от цветя. Поръчайте букета в специализиран бутик и се осланяйте на професионалните съвети, които ще получите там. Внимавайте, все пак да не се престараят и да ви връчат да носите красив, но … тежък букет.
Косата – Фризьор
Дори да не сте наясно какво точно искате да направите с косата си – не се притеснявайте и се оставете в ръцете на професионален фризьор. Обикновено те имат поглед върху модните тенденции, ще се съобразят с формата на лицето ви, косата и роклята и ще извлекат максималното. Но, все пак, направете пробни прически поне две седмици преди датата.

Поканите
След като сте избрали датата и сте резервирали мястото (съвет, черква, ресторант) е време да подготвите поканите и да ги изпратите навреме, за да успеят гостите ви да се подготвят за случая. Съобразете броя им с броя на гостите, като предвидите 5 в повече – за в случай на грешка, а и за да остане една за вас за спомен. Добре е да са готови до месец преди сватбата и до 3 седмици преди нея – раздадени.
Обикновено към булчинските салони има каталози с добър набор модели, а изработката отнема 3 работни дни.
Списък с гостите
Най-трудната част – съставянето на списъка с гостите. Важно е да се знае, че специалистите препоръчват равен брой гости от двете страни, за да не се чувства никой ощетен, а и да стават по-лесно калкулациите. Важно е да се помисли и разпредели кой къде ще седне и дали ще има достатъчно място в черквата, съвета, ресторанта. Добре е списъкът да се състави от двамата млади, а след това да се прегледа за допълнения от техните родители.

Пръстените
Халките могат да са еднакви за двамата или различни, плоски или кръгли, тънки или по-масивни, златни или от друг материал. Обикновено те се избират от бъдещите съпрузи около месец преди церемонията.
Бъдещата булка може да пожелае пръстенът й да не е само халка, а да е украсен с камъни или да е с други орнаменти. По традиция от вътрешната страна на халката се изписва името на любимия и датата на встъпване в брак.
Младоженецът купува пръстените и ги съхранява до сватбата.

Фото и видео
За да запазите спомена от най-хубавия си ден в най-добър вариант не разчитайте на фотоапарата на братовчедка си или на случайните фотографи във залата. Свържете се с професионалисти, за да сте сигурни, че първата целувка и отпиването на виното ще са запечатани не само в паметта ви и ще останат красиви, живи и за поколенията. Поискайте да видите снимки от други сватби, на които е снимал.
Последното важи и за избора на човека зад камерата. Бъдете убедена, че е правил добри филми и ви е симпатичен – иначе ще има да го гледате изпод вежди цял ден.

Менюто
Можете да изберете между много възможности – обедна или вечерна, с фиксирано меню или шведска маса, коктейл или обилно хранене, родна или екзотична кухня. Всичко е въпрос на избор и възможности. При всички случаи трябва да присъства празничната пита хляб с мед и шарена сол!

Тортата
По традиция тортата на сватбата е много важен елемент. Нейното ритуално разрязване от двамата е от елементите на тържествения обяд или вечеря. Поръчайте торта, която ви изглежда красива, но и вкусна.

Кой какво плаща
Добре е предварително да сте уточнили между двете семейства кой какво плаща, за да няма недоразумения. Добре е родителите на младоженците да предвидят до плюс 20% за "извънредни", непредвидени плащания, каквито винаги се появяват в последния момент.

И най-важното – подгответе всичко от рано, за да може на този ден да сте истински щастлива! Не се стряскайте от малки проблеми, бъдете с добро настроение и всичко ще мине по вода! Та това е най-красивия ден в живота на всяка жена!