Интимно

5 причини да не оставате заедно само заради децата

Защо понякога разводът е по-доброто решение?

21.04.2017г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да сте щастливи? Но не сте, а може би дори сте пред дилема дали да се разведете с партньора си. Фактът, че имате деца обаче ви спира. Не сте сами. Много двойки избират да останат в мъчителните си връзки и да продължават да агонизират, въпреки че с брака им е свършено.

Идеята да останете заедно в името на това децата да живеят в цялостно семейство, е погрешна. Така обричате децата на още по-голямо нещастие, защото всеки ден те ще виждат липсата на любов, а в много случаи дори омразата и нетърпимостта.

Най-големият проблем е, че децата ви искат и заслужават щастие, но в разрушен брак те няма да го получат. Това рано или късно ще нанесе ужасни щети върху съзнанието им.

Кои са основните причини, поради които не трябва да оставате заедно заради децата?

1. Децата ви ще се научат, че бракът не е за отдаденост, цялост и заедност, а тотална разделеност. Те всеки ден ще гледат как напрежението между вас расте, как всеки от двама ви има свой живот и разцеплението цари из целия дом. То обзема цялата енергия на семейното пространство.

Надали бихте искали да възпитате точно това у децата си. Те трябва да растат с уважение към брака, а не да го приемат като затвор, окови и да се страхуват от него. А резултатът ще е именно такъв, ако изберете да ги оставите да израснат в омраза.

2. Ще се научат да не се стараят в отношенията си. Бракът е непрекъснато старание, компромис и съобразяване с другия. Ако продължавате връзката си насила само заради децата, те ще се научат, че не трябва да дават нищо от себе си в любовта. Това ще попречи на хармоничните им взаимоотношения.

3. Ще ги научите да живеят в страх. Страх, провокиран от това да вземат решения. Страх от това да преследват щастието и любовта. Страх да търсят приключения и да живеят живота си по възможно най-благополучния за тях начин. А това ще ги направи крайно нещастни. Не искате това, нали?

4. Те ще свикнат с нещастието. Много деца приемат нещастието и непрекъснатите конфликти за статукво. След това подсъзнателно повтарят модела на семейството, в което са израснали. Те ще се примиряват и ще приемат несгодите като нещо нормално, което трябва да търпят.

5. Те ще правят същите грешки като вас. Грешките са необходими на човек, за да ги осъзнае, да вземе поука и да не ги повтаря след това. Така се гради личен опит, необходим за справянето с живота. Но ако децата ви са израснали с този лош пример, те няма да се научат да взимат поука от грешките си, а ще се примиряват с тях.

Снимки: iStock

Коментирай