Интимно

4 тихи убиеца на връзката

Скритите крайъгълни камъни в отношенията

07.03.2018г. / 09 19ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Взаимоотношенията в една връзка са крехък механизъм, който с лекота може да бъде развален. Много двойки не си дават сметка как малките конфликти и неразбирателства между тях могат да се превърнат в голям проблем, ако не бъдат обсъждани и преодолявани.

Дори небето да изглежда безоблачно, винаги може да се появи нещо, което да го помрачи. Така е и във връзките. Съществуват някои тихи, скрити убийци, които могат да разрушат взаимоотношенията.

7 тайни за моногамна и щастлива връзка

Тях изследва д-р Тери Орбъч, професор по научни изследвания в Института за социални проучвания на Университета в Мичиган. За целите на своите изследвания професорът е проследил отношенията на 373 двойки в продължение на 3 десетилетия, пише realsimple.com. 

Едно от заключенията на професора е, че 46% от двойките се развеждали заради скрити ежедневни поведения, които пречат на щастието. Кои са те?

1. Пропускането на времето само за себе си.

Успешните двойки са такива, защото прекарват достатъчно време заедно, но и поотделно. Всеки от партньорите трябва да има свои хобита или социални контакти, които да упражнява самостоятелно. Така се изграждат здравословни интереси и се култивират собствените ценности.

2. Предполагате, че знаете всичко.

Разковничето е в комуникацията, която обаче много двойки пренебрегват. Ако си мислите, че знаете какво си мисли и чувства партньорът ви, вероятно се лъжете за някои неща. Колкото и добре да се познавате е необходимо да общувате, особено когато е налице проблем.

Обикновено най-малките неща предизвикват най-големите проблеми с натрупването. Дори да ги неглижирате дълго време, те не отминават, а напротив – трупат своята негативна енергия.

7 ясни признака, че трябва да прекратите връзката си

3. Замитате дреболиите под килима.

Д-р Орбъч набляга особено на наглед дребните проблеми в ежедневието – навици, които дразнят, разнопосочни мнения, битови привички. С течение на времето всички тези дреболии започват да се превръщат в голям проблем. Ако не бъдат изговорени и не бъде намерено решение за преодоляването им, партньорите започват да изтъкват тези дразнения в спорове, които на пръв поглед нямат нищо общо.

4. Прекарвате прекалено много или прекалено малко време с родителите.

Според професор Орбъч, от значение е за кого от партньорите става въпрос – дали за съпругата или за съпруга. Неговите изследвания показват, че ако съпругът прекарва повече време с родителите си или тези на съпругата си, вероятността бракът да устои на времето и проблемите е по-висока с до 20%. 

От друга страна, дори съпругата да има своите конфликти и критики към родителите си и тези на съпруга си, тя е по-склонна да ги загърби, ако вижда, че партньорът ѝ има почитание към семейството като цяло.

Съветът тук е двойките да се придържат към баланса и златната среда, да се вслушват един в друг и да проявяват повече уважение към интересите и характера на другия.

Коментирай