Много двойки живеят в нещастен брак. Или единият партньор изпитва неудовлетвореност, или и двамата. Невинаги разводът обаче е опция. Някои продължават да живеят в липса на щастие, надявайки се нещата да се подобрят.

Повечето нещастни съпруги имат свои специфични навици, по които си личи тяхното емоционално състояние.

Опитват се да върнат старите чувства

В началото на връзката и брака са изпитвали любов, страст, вълнение, нетърпение да прекарат остатъка от живота си с човека, когото обожават. Злободневието, характерите, ангажиментите, трудностите в много случаи разединяват хората, карат ги да виждат неща, за които преди са били слепи.

10 тайни на дългогодишния брак

Така постепенно чувствата охладняват, а хората се опитват да си спомнят как се е получавала химията преди.

Онова, което не могат да проумеят е, че миналото си е минало. С годините хората се променят, обстоятелствата се променят, животът върви напред. За да сме щастливи трябва да се адаптираме към настоящия момент, към тук и сега. Няма как да сме такива, каквито сме били някога.

Имат нереалистични очаквания

Повечето от щастливите брачни партньори имат реалистични очаквания от брака и живота си. Те не носят розови очила, приемат партньорите си с техните недостатъци и не се опитват да ги променят.

И обратното – когато човек фантазира за живот, приличащ на идилична приказка, нещата могат бързо да се объркат.

Това не означава, че не трябва да имаме очаквания, защото те ни помагат да изградим представа за мечтаното партньорство, което ще ни направи щастливи. Но за да избегнем хроничното разочарование от всичко и всички трябва да се научим да гледаме реалистично на живота, връзките, брака, отношенията.

Биха били щастливи, само когато партньорите им се променят 

Нещастните съпруги почти постоянно мрънкат на съпрузите си за различни проблеми – работата, парите, свободното време, децата. Все искат нещо да се промени, а не осъзнават, че промяната е двустранен процес. Ако попадате в подобни ситуации, опитайте различен подход. Не мрънкайте и не правете директни забележки. Променете собственото си поведение. Поемете инициатива за решаване на проблемите. Може да се окаже по-добра и стимулираща стратегия за промяна и у партньора ви.  

Още по темата

Непрекъснато водят сметка за резултат в брака си

Точка за вас, точка за него. Плюсове, минуси – непрекъснато водите статистика за това кой се справя по-добре с ангажиментите, с печеленето на пари, с грижата за децата, с домакинската работа. Така си намирате поводи за още и още мрънкане, забележки, недоволство.

6 неподозирани ползи от брака

С тази стратегия няма как да сте щастливи в брака си. Когато човек търси само негативното, винаги има за какво да се хване.

Пренебрегват себе си

Някои жени избират да не обръщат внимание на собствените си нужди в името на семейното благо. До един момент този избор им носи удовлетворение. Често такива жени носят тази склонност на характера по рождение и не могат да избягат от себе си. Търпят, премълчават, съгласяват се с нещата, които съпрузите им определят.

Постепенно се нагнетява усещане за несправедливост, за липса на щастие, за незадоволеност.

Преди да обвиним партньора си за несполуките в брака е добре да помислим и над собствените си лоши навици, които могат да допринасят за усещането за нещастие и вехнеща близост.