Интимно

Защо любовните връзки се провалят?

Психолозите имат обяснение

23.06.2018г. / 08 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В какво според вас се крие тайната на щастливите любовни връзки? Всеки от нас си е задавал поне веднъж този въпрос, но сякаш по-рядко се питаме какво проваля взаимоотношенията между мъжа и жената.

Психологът Катрин Шафлър има отговор на този въпрос. Според нея коренът на неуспешните взаимоотношения е невъзможността да се общува чрез езика на любовта.

Любовният език е специфичният начин, по който изразяваме нашите чувства към близките ни. За съжаление често приемаме емоциите на други хора за даденост, което създава бариера в комуникацията и въздейства отрицателно на истинската любов.

10 неща, които всеки мъж иска от връзката

Очакваме партньорите ни да знаят точно какво искаме, да ни поднесат романтична изненада, нещо, което символизира тяхната любов към нас. Очаквания, които ако партньорът ни не покрие, силно се разочароваме.

Фактът, че сте практични, не означава, че не сте романтични

Връщайки се към абзаца по-горе трябва да добавим, че в много случаи партньорите в една връзка не си споделят какво им харесва и какво не, от страх да не се създаде напрежение във връзката. В същото време очакват от тях да разгадаят техните желания, знаците които им дават. Но тъй като този ход е твърде неясен, често неизказаните желания остават незабелязани и следват разочарованията.

Ето защо трябва да сме отворени по отношение на това, което очакваме от нашите партньори и да бъдем конкретни, когато става дума за въпроси, които са от значение за нас. Това не означава, че по този начин един и същ жест няма да бъде достатъчно романтичен.

6 признака, че връзката ви е в коловоз

Така позволяваме на любимия човек да ни опознае по-добре, да разбере от какво се нуждаем в тези взаимоотношения, даваме му възможност и той да бъде открит с нас.

Всеки човек говори езика на любовта по различен начин. Някои хора показват своята любов чрез подаръци, някои чрез думи, независимо дали става въпрос за комплименти, любовни признания или емоционални разговори.

За други пък физическата интимност говори вместо тях, но има и такива, които показват чувствата си, като прекарват специално време с половинката си и я правят част от живота си.

Свързани статии

Когато партньорите не говорят един и същи език на любовта, много бързо възникват конфликти. Единият партньор може да е щедър в материален план, но да не е романтичен, страстен, да не проявява разбиране и когато любовните езици се разминат с този на неговата половинка, връзката страда.

Много е важно да помислим какво послание искаме да отправим с нашите думи и действия към любимия човек, но и да бъдем достатъчно внимателни да разберем и какво иска да ни каже отсрещната страна. За да разберем езика на любовта на другия, да ги хармонизираме, трябва да се опитаме да говорим помежду си... за всичко, изслушвайки се внимателно. Само така любовта може да процъфти.

Коментирай
Свободно време