Интимно

Ако правите тези неща във връзката, вероятно сте в депресия

Признаците, които издават това сериозно състояние

20.07.2018г. / 08 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка връзка има своите проблеми. Щастливците, които се радват на напълно безоблачни отношения с партньора си, са наистина малко. 

Много често страдащите от депресия заради емоционалното си нещастие и несполука във връзката не осъзнават причините за състоянието си. 

Има някои признаци в поведението на страдащия от депресия, които издават, че се намира в труден психологически период. 

Избягвате секса 

Интимната връзка между партньорите, голяма част от която е сексът, се нарушава, когато единият от партньорите е в депресия. Липсата на интерес към интимен контакт с любимия човек говори за дълбока психологическа криза. 

Какво да правите, когато сте в депресия?

Избягвате дейности с партньора си, които преди сте обичали 

Един ясен белег, че нещо не е наред с емоционалното ви състояние е, че сте изгубили интерес към нещата, които сте обичали да правите заедно преди. Казвате, че сте уморени, че нямате желание, че предпочитате да го направите утре. Така дните минават, а ежедневието ви става все по-сиво. Дори партньорът ви в даден момент започва да се чуди дали не сте спрели да го обичате. 

Ядосвате се на партньора си много лесно

Отстрани изглеждате като сприхави и изнервени, сякаш сте намразили всичко и всички, най-вече любимия си човек. Ядосвате се за дреболии, започвате да крещите. Понякога дори звучите нелогично. Хората около вас не разбират откъде идва гневът ви и защо.

Постоянно се чувствате пренебрегнати и несигурни 

Дори реалността да не е такава, вашата психика възприема ситуациите по изкривен начин. Затова ви се струва, че нищо няма смисъл, че не сте обичани вече, че не заслужавате любов дори.

Изолирате се

Един от най-явните признаци на депресия е социалната изолация. Спирате да контактувате с приятелите си. Обаждате им се рядко. Когато те ви потърсят, отказвате срещи под различен претекст. Изолирате се и от партньора си. Не споделяте.  

5 неща във връзката, които могат да ви доведат до депресия

Съмнявате се във връзката си

Питате партньора си дали ви обича все още. Опитвате се да обясните поведението си, но се чувствате неразбрани. Усещате тъга и безнадеждност. Не намирате смисъл да продължавате връзката си. Хем знаете, че обичате партньора си, хем не сте щастливи. 

Постоянно търсите одобрение и признание 

Дори най-малката критика ви се струва трагична. Правите драма от нищо. Нужни са ви само две думи, понякога дори един поглед накриво и сте готови да се разплачете, защото не се обичани. 

Анализирате всичко

Депресираните хора са склонни да задълбават толкова надълбоко, че потъват в собствените си страхове, терзания и най-дълбоки съмнения за всичко и всички. Те стават мнителни, подозрителни към хората. Не спират да мислят и денем, и нощем върху преживяното, казаното и неизказаното. Това ги разкъсва отвътре като прави състоянието им по-лошо с всеки изминал ден. 

Ако и вие се улавяте, че го правите, вероятността да сте изпаднали в депресия е голяма.

Коментирай