Интимно

Кои са 7-те вида любов според психолозите?

Вашата в коя дефиниция попада

20.09.2018г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
снимка: outnow.ch

снимка: outnow.ch

Откакто съществува светът, та и до днес, все още никой не може да даде точно обяснение за това какво е любовта. През 80-те години на миналия век американският психолог Робърт Стърнберг разработва трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност. На по-късен етап определя и 7 вида любов.

Тази типология ще ви помогне да определите в каква връзка сте сега. Разбира се, бихте могли и да не попадате в тези дефиниции.

Пристрастена любов

Това е периодът, в който хората едва се познават, но се чувстват взаимно привлечени. В такава връзка двама души често нямат ни най-малка представа дали имат или не нещо общо, но все пак остават заедно.

Според психолога, това увлечение може да се превърне в нещо по-голямо с течение на времето, но това невинаги се случва.

Обединяваща

В такива отношения всеки от двата партньора винаги може да бъде себе си. В този вид любов хората обикновено са обединени от общи интереси, възгледи за живота и чувството, че са разбрани. Психолозите вярват, че такава интимност, без страст и ангажираност, по-скоро ще доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

По-интимни неща от секса, които можете да направите за любимия

Празна любов

Характерна е за тези двойки, които имат взаимоотношения без интимност и страст. Понякога този тип връзки се случват след голяма, пламенна любов, а понякога и обратното. Хората, които изпитват празна любов, могат да се променят, което добавя страст към чувствата им.

Наивна любов

Този тип любов включва ангажираност и страст и е характерна за много двойки. Двама души са наистина привлечени един към друг и са готови да следват определени традиции като скъпи сватби, размяна на обети, споделяне на домашни задължения, но нямат истинска близост.

Психолозите смятат, че такива двойки могат да живеят заедно дълго време, но щастието им е относително. Всъщност те не възприемат партньора си като приятел.

Неща, които привличат като магнит мъжете и жените

Романтична любов

За този вид любов е характерна страстта и интимността. Партньорите се привличат един друг и се чувстват удобно заедно, но не са готови да поемат сериозни ангажименти. Взаимоотношения от този тип често не достигат нивото на съжителство или брак.

Свързани статии

Любов, в която партньорите са спътници в живота

Тя се състои от ангажираност и интимност. Такива отношения са много по-силни от обичайното приятелство и има истинска привързаност между партньорите. И все пак това е доста невероятно, защото в този тип любов няма страст.

Психолозите казват, че съпътстващите типове взаимоотношения могат да възникнат след дългогодишни познания или брак.

Съвършена любов

Тази любов се състои от всичките 3 компонента – страст, емоционална близост и ангажираност. Нивата на тези стойности невинаги са еднакви и рядко можем да срещнем двойки или да изградим самите ние такива взаимоотношения. Въпреки това, тези които успеят да ги изградят, наистина се обичат и най-вероятно  ще могат да живеят заедно дълго и да се наслаждават на брака си.

Коментирай
Свободно време