Интимно

Как да продължа, като още я обичам?

Ева Кулева очаква вашите въпроси

18.10.2018г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разделите са трудни. Вярваме, че жените се разделят по-драматично, че страдат повече, но оказва се и мъжете не страдат по-малко от нас. Днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта“ лайф коуч Ева Кулева отговаря на въпрос на читател, който търси изход от капана на емоциите от раздялата.

Как се продължава? Може би това е основният ми въпрос. Не искам да забравя любимата ми, която прекрати връзката ни. Не я виня! Знам, че не съм перфектен... но толкова много я обичам. Грешка ли е, че не оставям себе си да продължа? Грешка ли е да искам любовта й?

Ева Кулева: Първите ми въпроси са: преди колко време се разделихте и колко време бяхте заедно?

След всяка загуба, каквато е и раздялата с интимен партньор, имаме нужда от време за скърбене. Време, през което да осмислим какво се е случило и какви емоции изпитваме.

През този период е важно да не потискаме емоциите си, каквито и да са те. А да си позволим да ги изживеем и да ги пуснем да си отидат, като преминат през нас. Може да изпитваме смесица от тъга, разочарование, любов и гняв например.

Важно е да не се осъждаме за това, което чувстваме. Така проявяваме разбиране, подкрепа и любов към себе си, в този труден за нас момент.

Разбира се и другата крайност не е за препоръчване – да се самосъжаляваме, да драматизираме и да идеализираме отминалата връзка и човека, с който сме прекарвали времето си, и да си втълпяваме, че е дошъл краят на света или че това е последната жена на планетата и никога няма да обичаме по този начин.

Добре е да използваме времето след раздялата, за да си дадем сметка как ние сме допринесли за това стечение на обстоятелствата и какво искаме и какво не искаме да повторим в следващата си връзка. Така се подготвяме да продължим напред.

Колко време трае периодът на скърбене и подготовката за нова връзка?

Това зависи от продължителността на връзката; от начина, по който е приключила; от интензитета на емоциите; от силата на духа; от подкрепата на средата; вероятно и от други фактори.

При дългогодишен брак, след приключването на развода, обикновено са нужни поне 2 години за възстановяване. При по-краткотрайна връзка, без брак и деца, може да са достатъчни и няколко месеца.

На твое място бих си дала време и същевременно не бих се вкопчвала в тази отминала връзка. Бих се освободила постепенно от предмети, които ми напомнят за нея, като снимки, подаръци, други вещи, както и от писма и съобщения.

Бих се срещала с приятели, бих упражнявала хобитата си и бих отделяла все по-малко време да мисля и да говоря за нея. Ако и това не помогне, потърси подкрепа от терапевт или коуч.

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching & Matchmaking

0889 237 207

http://rarerelationships.eu/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
Свободно време