Интимно

Тежките последици от връзка с емоционален насилник

Тези ефекти остават дълго във времето, дори и да се разделим с него

12.08.2021г. / 12 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Емоционалното насилие е сред най-трудните за разпознаване и преодоляване форми на насилие, тъй като неговите белези не са така видими, както насиненото око например. За разлика от физическото и сексуално насилие емоционалният натиск не оставя външни следи, които да го издават. Но ефектът от подобно насилие, за съжаление, може да бъде много дълъг във времето. Възможно е да има разрушително действие върху психиката, самочувствието и да повлияе негативно върху начина на живот и неговото качество.

Последиците от емоционалното насилие могат да продължат до края на живота на един човек, влияейки на отношенията му с околните, професионалния живот и най-вече емоционалното и психическо здраве.

Последствията могат да бъдат най-често:

Самооценка

Според майското издание от 2005 година на „Журнал за емоционално насилие“, един от най-честите и срещани психологически ефекти от подобно насилие е формирането на прекалено ниски самочувствие и самооценка. Това се дължи на обстоятелството, че насилниците често се фокусират в области, в които тяхната жертва вече има проблеми със самочувствието и ѝ липсва увереност, като например външен вид, тегло, интелигентност, кариера. Това подкопава увереността на потиснатия човек и още повече задълбочава проблемите му с ниската самооценка.

>> Не се омъжвайте за него, ако прави тези неща <<

Доверие

Според същото изследване, споменато в горния абзац, друг сериозен психологически ефект вследствие на емоционално насилие е неспособността да се довериш на хора, близки до теб. Когато връзката навлезе в период на емоционален тормоз, потисканият човек в двойката започва съвсем естествено да губи доверие в насилника си. Но тази липса на доверие се пренася и върху отношенията му с другите хора в неговото обкръжение, дори и с много близки такива.

Често срещани са примерите, в които емоционално потискани жени не споделят дори с най-близките си и никой не подозира за тяхната лична драма. Често обяснението за това поведение е, че насилваният човек губи доверието си в партньора, на когото е вярвал безусловно и след тази загуба вече не се чувства безопасно да се довери на друг.

>> 5 начални признака на насилие и тормоз във връзката <<

Отрицание

Един от изводите на цитираното вече изследване показва, че макар децата да са тези, които потъват в преживяванията и ефектите от емоционалното насилие в детството им, възрастните са онези, които в случаи на емоционален тормоз често изпадат в състояние на отрицание относно обстоятелствата около насилието. Много хора дори отричат, че е възможен друг вид насилие, ако не е налице физически такъв.

Според изследването, точно този ефект на отрицание е отчасти причината, поради която много жени остават във връзки с емоционален насилник. Те често са в състояние на отрицание и не приемат сериозността на проблема си, както и ефектът от този тормоз върху живота им.

>> Нуждае ли се бракът ви от семеен терапевт <<

Стрес

Според Университета в Мичиган, психологическите ефекти не са единствените последствия, които жертвите на емоционално насилие изпитват. Съжителството с насилника се отразява негативно, повишавайки нивата на стрес, който може да се изрази като чести главоболия, болки в гърба и врата, и дори болки в крайниците.

>> Стартира национална телефонна линия за хора, преживели домашно насилие <<

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 5 години )