Интимно

10 признака, че сте в зависима връзка

Чувствате ли се потиснати от половинката си?

28.10.2018г. / 07 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нормално е във връзката двамата партньори да правят жестове, да отстъпват, да правят компромиси, да се стараят другият да е добре. Такива са нормалните взаимоотношения. Ако обаче само единият партньор проявява разбиране към другия, а не получава нищо в замяна, тогава той или тя е в зависима връзка.

При този тип едностранчиви отношения единият от партньорите изисква от другия да му осигурява комфорт във всеки един аспект на думата, но не се старае да прави същото за половинката си.

7 неща, които трябва да жертвате за една връзка

Хората, чиито партньори ги карат да се чувстват зависими от тях, често не си дават сметка в какво положение се намират. Те оправдават поведението на партньора си, намират му извинения пред близките и приятелите си, мислят си, че те самите все още не са заслужили по-добро отношение.

Ако имате подозрения, че се намирате точно в такава връзка, ето и признаците:

Чувствате се изгубени без партньора си

Толкова сте свикнали да зависите от него във всяко едно отношение, че сте готови да търпите да сте нещастни във връзката си, само защото не можете да си представите да живеете без него. Свикнали сте с начина, по който се държи с вас. Не смятате, че заслужавате повече. Не мислите и че можете да се справите в живота без него. Грешите. Трябва само да опитате и ще се убедите колко по-добре ще се почувствате, когато откриете истинската взаимна любов.

Трудно ви е да правите неща сами

Когато правите нещо винаги искате той да е край вас. Не смеете да отидете на кафе сами. Неудобно ви е да излезете по магазините, ако той не е с вас. Идеята да пътувате някъде без него, независимо дали в чужбина или у нас, ви се струва абсурдна. Така е в зависимите отношения.

Настроението ви зависи от неговото

Когато той е мрачен, вие също сте. Когато е весел, вие сте на седмото небе. Дори да изпитвате различни чувства от неговите в момента, не смеете да ги изразите, защото той незабавно започва да ви критикува и да коригира настроението ви спрямо неговото.

Не ви харесва, когато той излезе без вас

Както вие не мърдате никъде без него, така искате и той да е все залепен за вас. Да, обаче ако вие сте зависима от него, той надали ще се придържа непрестанно към компанията ви. Той няма скрупули да излезе с приятели без вас. На вас това не ви е приятно, но той не се интересува от вашето мнение.

Кое е по-важно от секса в една връзка?

Свързани статии

Не заставате зад мнението и убежденията си

Един от признаците на зависимост от партньора е страхът от изявяване на позиция и защитаването ѝ. Колкото и пъти да сте опитвали да заявите мнение, той ви е парирал и е оборвал с аргументите си вашите позиции. Това с времето е снижило самочувствието ви и ви е накарало да губите вяра в себе си.

Зависите финансово от него

Ако искате да имате истинска независимост, постарайте се да започнете преди всичко от финансовия аспект на живота си. Когато сте материално самостоятелна е по-лесно да повишите самочувствието си и да не позволявате на партньора си да се отнася с вас като с подчинен.

Вие поемате по-голямата част от физическата работа в дома ви

Ако вие чистите, перете, готвите, пазарувате, а в замяна получавате само критика за недобре свършена работа, отговорът е ясен.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
vajnoto e 4e go obojavam i obi4am . prekrasen muj e . govoria bez tulkuvania.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар