Интимно

Кога връзката ви депресира

Чувствате, че постоянно ви критикуват

06.02.2019г. / 09 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта трябва да ни кара да се чувстваме щастливи. Тя не наранява, не унижава, не депресира. Такива са представите ни за нея, но в действителност нищо не е толкова розово. Всяка любовна връзка е различна, но понякога се случва да попаднем в такава, която ни огорчава. Възможно ли е да не забележим признаците на депресия? Да! Вижте няколко червени флага, които не бива да подминавате.

Чувствате се доминирани

Чувствате ли се по-малки и незначителни от партньора си? Има връзки, в които по-голямата сила невинаги е повод за депресия, когато е използвана разумно, както в отношения родител-дете. Ако родителят използва своята сила, за да подхранва връзката, да защитава, а не да доминира и наранява, тогава нещата вървят както трябва.

По същия начин стоят и нещата с работодател-служител. Но в света на любовта и връзките, споделената власт е по-здравословна за взаимоотношенията.

Чувствате, че постоянно ви критикуват

В една връзка не бива да премълчаваме това, което не ни харесва, но има начин, по който можем да го поднесем. Без да нараняваме, без да изказваме мнение с осъждащ тон, без да унижаваме. Депресията във вечно критикувания партньор може да се развие от страховете му да се изправи срещу половинката си и да ѝ заяви, че не е съгласен с подобно унижаващо отношение.

7 правила на любовта от Хули Леонис

Вашият партньор се опитва да ви контролира

Чувствате ли се контролирани по отношение на финансите, времето си, избора на приятели, комуникация с роднини, дали сте сготвили навреме и достатъчно вкусно. А страхувате ли се, ако сте забравили да купите нещо определено или сте се забавили малко с прибирането? Депресията е разстройство поради властта. Когато вашият партньор отнема силата ви за вземане на лични решения, депресията вероятно ще бъде неизбежна.

Партньорът ви е „винаги прав“

В една връзка, добрата комуникация е от съществено значение. Ако вашата половинка е винаги права, никога не признава грешките си, не се извинява, това означава, че винаги вие сте „грешните“. Бъдете внимателни!

Свързани статии

Вашият партньор е депресиран

Депресията е „заразна“. Когато някой е депресиран, е склонен да вижда всичко край себе си през тъмни очила. Ако приемете мнението на партньора си, също ще потънете емоционално.

Половинката ви не дава своя дял във връзката

Една любовна връзка е споделеност, отдаденост, подкрепа, грижа. Когато единият партньор е пасивен, не помага в грижата за дома, децата, не изпълнява своя дял от тези взаимоотношения, а вместо това е раздразнителен, когато го помолите за повече съпричастност, тогава може да се почувствате сами, безсилни и депресията е съвсем близо.

Коментирай