Интимно

5 странични ефекта на менопаузата, които провалят секса

Освен понижено либидо, при менопауза може да се намали и удоволствието при половия акт

13.08.2022г. / 09 28ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както добре знаем, сексуалното желание, задоволяване и необходимост от полов контакт са относителни при всяка жена. Някои дами имат по-честа нужда от секс, докато при други желанието идва рядко, но ги задоволяват напълно и не така интензивни като честота ласки.

Дотук добре. Но нещата се усложняват значително, дори при някои драматично, когато навлязат в опасната територия, наречена менопауза. Колкото и да говорим за този период при дамите, негативните му страни са повече, отколкото добрите. За жалост, климаксът се отразява и на сексуалния живот на жените, което винаги е неприятна тема.

Ако наближавате тази възраст, в която менопаузата чука на вратата, е добре да се подготвите и да знаете какви промени ви очакват. Положителните новини са, че фармацевтичният пазар ни предлага все повече възможности да неутрализираме страничните ефекти на менопаузата, както и да облекчим най-неприятните ѝ симптоми. Ето някои от тях:

Понижено либидо

То е сред най-известните признаци на менопаузата, а именно липсата на желание за секс. Според някои изследвания, правени в САЩ, може да се твърди, че и господата изпитват редуцирано желание за полов акт с напредъка на годините, не само дамите. Но при жените е от два до три пъти по-вероятно да изпитват проблеми с либидото, в сравнение с мъжете. Това се дължи на промяната на хормоните, най-вече на изчерпването на естрогена в тялото.

>> Ползите от кето диетата по време на менопауза <<

Вагинална сухота

Промяната в нивата на естроген може да е отговорна за намаляване на естественото вагинално овлажняване. Вагиналната сухота е честа причина за болезнено усещане при секс.

>> Признаци на ниски нива на естроген <<

Намалено удоволствие

За някои жени вагиналната сухота може да е в комбинация с намален кръвен поток към клитора и влагалището. Това съответно може да доведе до намалена чувствителност на ерогенните зони.

Затова и не е учудващо, че някои жени изпитват по-рядко и по-трудно оргазъм или пък, че оргазмите не са така мощни, както преди.

>> Признаци, че сте в риск от ранна менопауза <<

Емоционална нестабилност

Емоционалното състояние играе важна роля в сексуалното желание, възбуда, удовлетворение. Ако не се чувстваме добре емоционално, разстроени сме или разсеяни, трудно можем да изпитаме удоволствие от секса. При менопаузата често се среща отпадналост, умора, емоционална нестабилност, които несъмнено влияят на сексуалното желание.

>> Етерични масла при менопауза <<

Болезнен акт

Друг страничен ефект на менопаузата е диспареуния или болезнен полов акт. Причините за неговата поява могат да бъдат най-различни като вагинална сухота или изтъняване на влагалищната тъкан.

За много дами това причинява голям дискомфорт и притеснение да правят секс, както и води до нежелание за полов акт.

>> 5 възможни причини за болезнен полов акт <<

Коментирай
Свободно време