Интимно

Витамини и минерали, които повишават сексуалното желание

Добавете витамин A към менюто си

04.03.2019г. / 07 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стрес, менопауза, нездравословен начин на живот, недоспиване, депресия, хормонален дисбаланс... Всичко това се отразява на качеството ни на живот, което включва и сексуалното ни желание.

Либидото е съвкупност от емоционални, физически и социални фактори. Всичко това се отразява на нашето самочувствие в спалнята, на желанието да прекарваме повече интимни моменти с любимия човек. За да не допуснете спад на либидото си, вижте кои витамини и минерали да добавите в менюто си.

Витамин D

Свързваме витамин D със здравето на костите, кожата и имунната система. Но този витамин играе важна роля в метаболитните процеси и не на последно място може да повиши желанието ви за секс. Според проучване публикувано в Clinical Endocrinology, има пряка връзка между нивата на витамин D и либидото.

Хранителни източници, чрез които може да си го набавите са яйца, риба, свински черен дроб, гъби, млечни продукти. Не забравяйте и да се излагате достатъчно на пряка слънчева светлина, както и за приема на хранителни добавки обогатени с витамина (предварително се консултирайте с лекар).

Кое е най-доброто време да хапвате любимите си храни

Витамини от групата В

Недостигът на витамин от тази група, често е причина да се чувстваме уморени, летаргични, а това определено се отразява на желанието ни за секс. Ето защо не бива да допускаме дефицит. Ако напоследък ви липсва желание за интимност, помислете за корекция на нивата на витамините от група В.

Добри хранителни източници са кафяв ориз, млечни продукти, яйца, зелени и листни зеленчуци, ядки, птици и месо, морски дарове и пълнозърнест хляб. Освен че ще повишат вашите енергийни нива, витамините от група В спомагат за мозъчната функция, клетъчния метаболизъм и хормоналната регулация.

Витамини А и Е

Известни още като едни от най-мощните антиоксиданти, тези витамини не само се грижат за здравето и красотата на нашите коса, кожа и нокти, но повишават енергийните нива, важни са за функциите на клетките и нормалното кръвообращение.

Витамин Е помага и за разширяването на кръвоносните съдове и издръжливостта. Освен че подобряват сексуалното желание, антиоксидантите могат да помогнат за намаляването риска от развитието на рак и други тежки заболявания.

Хранителни източници, богати на витамин А са яйца, мляко, свински/телешки черен дроб, листни зелени зеленчуци, домати, плодове и растителни масла. Витамин е може да си набавите чрез консумацията на свински черен дроб, яйца, риба, ядки.

5 странични ефекта на менопаузата, които провалят секса

Цинк

Едни от най-добрите афродизиаци, осигуряващи ни важния минерал цинк са стриди, боб, ядки, пилешко месо, зърнени храни. Цинкът се грижи за здравето на простата и има отношение към нивата на тестостерона. Той също така е важен и за здравето на костите, очите, черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Свързани статии

L-аргинин

Това е аминокиселина, която помага на организма да синтезира протеини. Приемът на L-аргинин е важен и за здравето на сърцето. Някои изследвания показват, че редовният прием на L-аргинин може да помогне на мъже с еректилна дисфункция и при ниско сексуално влечение при двата пола. Хранителни източници на аминокиселината, които може да включите в менюто си са млечни продукти, риба, бобови растения, червено месо, птиче месо и морски водорасли.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 стимулират сърдечносъдовата система, кръвообращението и синтеза на допамин. Според учени, има връзка между влошеното сърдечно здраве, нарушеното кръвообращение, ниското либидо и еректилната дисфункция. Редовният прием на омега-3 мастни киселини може да помогне за регулиране нивата на холестерола. Може да си ги набавите чрез прием на хранителни добавки или консумирайки риба, семена от чиа, ядки, брюкселско зеле.

Коментирай