Интимно

Защо любовта боли?

Химическа бъркотия

16.05.2019г. / 07 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Защо любовта боли? Не трябва ли тя да носи радост? За съжаление не всичко е рози и романтика. Понякога болката в една връзка няма нищо общо с изневярата. Защо най-красивото нещо на света може да ни причини това усещане, вижте в следващите редове.

Несигурността за бъдещето

Една от причините, поради която любовта боли е несигурността. Когато попаднем в нова връзка, всичко ни се вижда прекрасно, донякъде сигурно. Щастливи сме и не искаме този комфорт да си отиде. За съжаление в любовта никога няма гаранции. Запитайте се дали има неща, които ви карат да се съмнявате за общото бъдеще с партньора ви или притесненията ви са неоснователни.

Защото, ако страхът ви е неоснователен и се дължи на предишни разочарования, на чути истории за чужди несполучливи връзки, може би е добре да се научите да управлявате вашите негативни мисли и страхове, които могат да навредят на щастието ви в любовта.

20 малки неща, които ще направят връзката ви още по-здрава

Химическа бъркотия

Друга причина, поради която любовта е толкова болезнена, е поради химията на нашето тяло. Когато се влюбваме в телата ни се отделят биохимикали, които ни правят щастливи. Допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини. От тях се чувстваме прекрасно, дори по някакъв начин пристрастени.

Тъй като нашите тела ги синтезират само в определени моменти, например когато се влюбваме, след секс, жадуваме за тях и когато липсват. Така например, всички сте усещали онази болка, когато трябва да се разделите за няколко часа или дни с любимия човек. Липсва ни синтезът на химикалите, който се случва, когато той е до нас.

10 признака, че имате проблем с интимността

Очакванията

Любовта боли, когато имаме очаквания, фокусираме се твърде много върху тях, а в някаква степен се окаже, че не се оправдават. Очакванията отново са свързани с бъдещето ни с любимия човек. Кога ще ме запознае с приятелите, роднините?

Свързани статии

Дали ще се съберем да живеем заедно? Дали ще ми предложи брак? Това създава болка, понякога я усещаме като стягане в гърдите, стомаха. Забравяме да се наслаждаваме на настоящето, защото страховете ни управляват.

Багаж от предишни връзки

Всеки е попадал във връзки, които са били болезнени и разочароващи. Дори при наличието на нова любов, спомените за миналите партньори може да са все още ясни. В резултат на това влизаме в новите взаимоотношения с тежък емоционален багаж. Постоянно сме нащрек кога новият ни партньор ще ни разочарова и нерядко действията ни провокират конфликт, за да видим как той ще реагира. Всичко това прави любовта болезнена.

Коментирай
Свободно време