Интимно

Привличате емоционално недостъпни партньори? Причината е във вашето детство

Вашата връзка отразява модела на тази на родителите ви

04.06.2020г. / 14 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всяка връзка протича по различен начин. Какви са били вашите връзки досега? Може би сте се замисляли защо ви е толкова трудно да срещнете емпатичен партньор, който да ви обича, подкрепя, а вместо това попадате все на емоционално недостъпни, които винаги се оказват и неподходящи за дългосрочна връзка.

Има няколко причини за това и те често се крият в нашето детство. Вижте кои са.

Връзката ви отразява модела на връзката на родителите ви

Според специалисти по връзките, често биваме привлечени от партньори, които ни се струват познати и имат сходни качества с нашите родители. Една от причините хората да бъдат привлечени към емоционално недостъпни партньори са моделите за подражание, които са наблюдавали в детството си. Дори и родителите ви да са живели заедно, възможно е да са се карали, често да са били емоционално отдалечени.

Мъжки реплики, след които е по-добре да прекратите връзката

Вярвате, че не сте достойни за любов и на подсъзнателно ниво подбирате неподходящи партньори

Това също може да е в резултат на вашите преживявания като дете. Ако сте били подлагани на словесен или физически натиск, ако винаги са ви сравнявали с „по-добър“ брат/сестра или с други деца, ако са ви вменявали, че нещо не е както трябва с вас. Всичко това кара едно дете не само да има ниска самооценка, но и да вярва, че не заслужава да бъде обичано. Възприятието на другите за вас надделява над разбирането ви за себе си и така привличате в живота си емоционално недостъпни партньори.

5 неща, с които мъжете объркват жените, които харесват

Имате ниска самооценка

Ниската самооценка е нещо, което се среща често, но винаги трябва да намерим начин да се справим с нея. Хората, които са преживели травми от някакъв вид – емоционални, физически или сексуални, е по-вероятно да се борят с ниска самооценка. Поради това привличаме неподходящи партньори, които допълнително понижават самочувствието ни и ни вменяват, че не заслужаваме истинска любов.

Свързани статии

Зависими сте и се страхувате да не сте сами

Още една причина да създавате връзки с емоционално недостъпни партньори е страхът от самотата в любовта. Може би вярвате, че не можете да се справите с живота си без партньор, може би в детството ви сте били изоставени от единия родител и другият е поел товара за двама.

Как се целувате с любимия? Това е показател за връзката ви

Мислите за себе си като за спасители

Според западно изследване от 2018 г., хората, които са имали драми в детството си, били са потиснати, са склонни да развият високи нива на съпричастност. Много е вероятно вие да се опитвате да „спасите“ хората от подобни преживявания. И когато това е собственият ви партньор, тогава да пренебрегнете собствените си нужди за сметка на чуждите. Тук обаче винаги има един тънък момент, в който от другата страна може да не отговорят в труден за вас миг на емоциите ви, а докато помагате на половинката си, тя да злоупотреби с добрината ви.

Снимка: iStock

Коментирай
Здраве и красота