Интимно

По какво се познава, че една връзка няма бъдеще

В кои случаи брачните консултанти и семейните терапевти знаят, че с връзката е свършено

23.02.2021г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблеми могат да възникнат във всяка връзка. Важно е да се решават открито и с усилия от двамата партньори, за да може връзката или бракът да просъществуват. Понякога е много трудно да се абстрахирате от собственото си его и да погледнете на ситуацията и проблемите обективно без да съдите партньора си, както и той вас. Затова в някои ситуации е най-добре да се консултирате с брачен или семеен терапевт, който да анализира ситуацията, в която се намирате и да ви помогне да решите проблемите си. 

7 признака, че бракът ви е обречен на провал

Въпреки че работата на брачните консултанти е да помагат на двойките да подобрят отношенията си, понякога това е невъзможно. Има определени рискови фактори, които водят до развод и раздяла, които семейните консултанти умеят да откриват. Това им помага да разберат, че с една връзка или брак наистина е свършено. 

„Пудра и захар“, епизод 2: Тайните на щастливата и хармонична връзка

Недоволство и разрушителен стил на конфликти и спорове

Брачните консултанти знаят добре, че ако поддържате агресивен стил на водене на спорове и конфликти, връзката ви няма да приключи добре. Партньорите, които непременно търсят начин да обидят и уязвят половинката си, се нараняват дълбоко. Нанасянето на удари под кръста, постоянното недоволство от другия и разрушителният начин на водене на спорове са признаци, че връзката е обречена.

Доверието е разрушено

Доверие се печели трудно, но се печели още по-трудно, когато е изгубено. Безвъзвратната загуба на доверие между партньорите или от страна на единия е признак, че с връзката или брака ви е свършено. Изневярата е една от най-честите причини за безвъзвратна загуба на доверие, но далеч не е най-лошата. Премълчаването на мисли и чувства, лъжата, несъответствието между думи и действия са много по-опасни и могат да сложат край на връзката. 

Начинът, по който се държите с партньора, разкрива каква е връзката ви

Наричане с имена и сочене с пръст

Назидателен тип поведение при конфликт, като обидните имена и соченето с пръст, могат да накарат дори най-изпълнената с любов връзка да приключи. Терапевтите знаят добре, че подобно отношение рано или късно изтощава и води до неизбежен край на брака или връзката. Двойките, които избягват да използват язвителни похвати при разрешаване на конфликтите си са по-устойчиви и остават заедно задълго. 

7 начина да излекувате страдащата си връзка

Коренна разлика в емоционалното състояние на партньорите

Ако единият партньор изпада в нервни кризи, плач и истерични пристъпи при конфликт, това е показател за нездравословна комуникация и сериозни дефицити във връзката. Ако другият партньор пък изобщо не изразява чувства и при него липсата на емоции е силно осезаема, това може да е още по-голям проблем. Добрата и равностойна комуникация във връзката е ключов фактор за нейния успех. Когато тя отсъства, балансът е сериозно нарушен.

Коментирай