Интимно

Знаци, че вътрешното ви дете проваля връзките ви

Приемате нещата твърде лично

08.11.2021г. / 06 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че всеки носи в себе си своето вътрешно дете? То може да се прояви по-силно или слабо в ситуации на радост, гняв, тъга, страх, чрез любопитство и други. Според специалисти по връзките, историята на нашето детство дава отражение на живота ни като възрастни и особено на това как създаваме любовни връзки. Понякога нашето вътрешно дете може да ни попречи да имаме пълноценни любовни взаимоотношения. Как да разберете дали вашето ви пречи?

Имате нужда да контролирате

Вашето вътрешно дете развива свой собствен начин да контролира ситуациите, защото така ви кара да се чувствате в безопасност. Хората, при които вътрешното дете се нуждае от внимание, вярват, че контролирайки събитията във връзката си, имат някакво чувство за предсказуемост на резултата във всяка дадена ситуация.

10 физически черти, които привличат мъжете

Оказвайки контрол върху ситуациите, партньора си, те вярват и че ограничават риска от болка и разочарование. Но когато възникнат промени, които не могат да контролират, веднага се появяват отрицателни емоции като гняв, паника, отчаяние. Всичко това се отразява на любовните взаимоотношения и ги излага на риск.

Приемате нещата твърде лично

Така ли е при вас? Нараняват ли ви лесно чуждите постъпки и думи? Сърдите ли се веднага, страдате ли, ако не получите веднага желаното? Често тези неща са повод за конфликти и спорове във взаимоотношенията. Вие веднага искате да се защитите, страдате точно като малко дете.

Знаци, че вашето вътрешно дете страда

Много е важно да не забравяте, че понякога хората не се отнасят към вас по определен начин заради вас самите, а защото те може да имат проблем към настоящия момент или пък да са токсични личности. Това разбира се не означава да толерирате лошо отношение към вас. Но начинът, по който се отнасяте към партньора често се връща по същия начин към вас.

Чувствате срам

Още един начин, по който вашето вътрешно дете пречи на любовта ви е чувството за срам. То е продиктувано от вярата, че сте направили нещо, което противоречи на социалната конструкция и е различно от чувството за вина.

7 начина да разберете дали той има интерес или е приятелски настроен

Срамът може да се развие, ако многократно ви се казва, че правите нещо нередно, особено ако в живота си сте имали токсични родители или токсичен любовен партньор.

Срамът е сериозна емоция, която води до усещане, че сте безполезни, че не сте стойностна личност. Той може да ви накара да се отдръпнете от интимните връзки и да не се почувствате достойни за получаване. Да ви пречи на интимността в спалнята и партньорът ви да се чувства изоставен или разочарован.

Трудно се справяте с конфликтите

Конфликтите са необходими в малки количества във всяка връзка. Но има разлика между леките спорове и сериозните конфликтни ситуации, които се преповтарят във всяка следваща връзка. Всеки човек има своя гледна точка, ценностна система и би искал мнението му да бъде чуто.

Свързани статии

Но постоянното негодувание, търсене на повод за конфликт, невъзможността да се комуникира ефективно в сложни ситуации, е показател, че вашето вътрешно дете може да ви попречи да създадете стабилни отношения.

Имате постоянна нужда от валидиране

Това означава да търсите одобрение от другите за всичко, от всички, от партньора ви включително. Като малките деца, които винаги проверяват чрез мнението на възрастните дали са направили нещо правилно, които търсят постоянна похвала, че са значими и т. н. Това се отразява на вашата самооценка и самочувствие, което може да доведе до проблеми във връзката.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 2 години )
mislia 4e tuk niakoi se opitva da me nakara da viarvam 4e s 4ovek s kogto ot desetiletie ne sum zaedno , 4e stradam po nego ? 6to za misli ???? tazi statia ne e za men .....tova sa neviarni tvurdenia ..ama 4e pisania
отговор Сигнализирай за неуместен коментар