Интимно

10 малки комуникационни трика, които подобряват връзката

Как да общувате по-добре с любимия си

01.03.2022г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията във връзката е от голямо значение за нейното състояние. Жестовете, нещата, които правите за партньора си означават много. Понякога експертите им придават дори по-голямо значение и тежест от самите думи. Но онова, което казвате, има не по-малко значение и е също толкова важно за здравината на връзката ви от нещата, които правите.

Важни комуникативни умения, които помагат в общуването

Важно е не само какво казвате, но и как го казвате. Добрите комуникационни умения могат да ви спестят много главоболия, неразбирателства, недоразумения, нараняване във връзката. Те могат да ви помогнат да задържите някого до себе си, когото иначе бихте прогонили с лоши комуникационни обноски. Ако знаете как точно да изразявате емоциите и мислите си, макар да са негативни, вие ще имате повече успех в развиването на хармонични отношения, отколкото ако просто се оставите по течението на връзката.

Комуникацията е активен процес на споделяне на мислите, чувствата, несъгласията, критиката. Тя е неписан език на тялото и съзнанието, който ви дава възможност да надграждате и развивате отношенията си по здравословен начин.

Кои са най-успешните комуникационни трикове, които да използвате за здрава и щастлива връзка? Ето 10 от тях.

1. Въздържайте се от постоянно критикуване.

Критиката е един от най-честите причинители на влошаване на отношенията. Ако не правите сметка за това колко и как критикувате половинката си, може да я изгубите бързо. Човешкото его е устроено така, че да не понася твърде много критика. Ако се чудите защо партньорът ви бързо заема отбранителна или нападателна роля, когато го критикувате, то е защото сме устроени да защитаваме собственото си мнение и разбирания в дадени ситуации. Бъдете умерени и си спестявайте критиката винаги, когато можете да го направите.

3 симптома на лоша комуникация във връзката

2. Правете изказвания от свое име.

Когато казвате нещо, използвайте „аз“, вместо „ти“ или „ние“. Това е особено важно, когато отправяте критика или изразявате несъгласие. Говорете от свое име. Не атакувайте непременно с „ти“ направи това или онова.

3. Бъдете готови на ответен удар.

Когато общувате, трябва да сте подготвени, че отсрещната страна може да има различно от вашето мнение. Подгответе се да го приемате без да го осъждате моментално. Това не означава да се съгласявате непременно с чуждата гледна точка. Означава да я приемете и анализирате, без да я бомбардирате с атаки и убеждения в правотата си. Дори когато критикувате половинката си трябва да сте готови да чуете и неговото мнение. Може да не ви хареса, но трябва да приемете и чуждата гледна точка.

Признаците, че не сте добър слушател и това ви пречи в общуването

4. Присъствайте и участвайте.

Много е важно да има присъствие в комуникацията. Ако партньорът ви разказва нещо, а вие не го слушате, а след няколко минути го попитате какво ви е казал преди малко, това е не просто обидно – това е проява на тотална неангажираност. Поставете се на негово място и си представете как бихте се чувствали, ако не ви слуша, когато му разказвате нещо.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )