Интимно

5 признака, че той ви контролира

Контролиращ и манипулативен партньор – как да го разпознаете

24.03.2022г. / 15 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате връзка с човек, който в началото се е държал прекрасно с вас. Създали сте отношения, които са ви карали да се чувствате щастливи и обичани. Той е бил чаровен, общителен, държал се е кавалерски с вас и ви е обгрижвал. Всичко това ви е накарало да се влюбите в прекрасната му личност, която сте смятали, че познавате добре. Мислели сте, че животът ви заедно ще бъде чудесен и хармоничен, защото нищо в поведението му не е издавало, че предстоят проблеми и сътресения.

5 признака, че имате връзка с истински крал на драмата

Стига се до момент, в който той започва да показва истинската си същност. Рицарската му броня се пропуква, а под нея изплува контролиращ манипулатор, който ви кара да се чувствате все по-зле. В началото може и да не осъзнавате какво се случва. Най-често хората, намиращи се във връзка с контролиращи партньори, търсят вината в себе си. След като той е променил отношението си към вас и то определено не е такова, каквото е било в началото, започвате да мислите, че грешите, че не сте достойни, че не си струвате. Самочувствието и самооценката ви започват да спадат. Губите почва под краката си и попадате в омагьосан кръг, който ви държи в капан.

Кои са признаците, че сте във връзка с контролиращ партньор?

1. Той ви казва директно, че ви контролира.

Понякога е трудно да осъзнаеш истината, дори тя да стои открито пред теб. Някои контролиращи личности дори не крият поведението си. Те смятат, че са прави и половинката им трябва да им се подчинява. Често от такива хора ще чуете думи, като „аз казвам така“, „ще ме слушаш, когато ти говоря“, „няма да правиш нещо без мое разрешение“, „не ми е приятно да правиш това“, „не съм съгласен да се срещаш с някого“ и така нататък. Това са все открити заявления, показващи контрол над поведението и мислите ви.

10 малки комуникационни трика, които подобряват връзката

2. Той се държи така, все едно знае всичко.

Контролиращият партньор винаги знае всичко. Не можете да го изненадате с нищо. На него всичко му е ясно. Когато сте на различно мнение от него, той ще направи всичко възможно да ви убеди в противното. Контролиращият партньор задължително ще направи всичко възможно, за да ви разубеди и разколебае. Когато не вярвате в себе си сте по-лесна за манипулиране марионетка. Той го знае и се възползва от този факт.

3. Той надделява в леглото.

Контролиращите личности се налагат във всеки аспект от връзката, включително в спалнята. Те диктуват всичко в любовната игра, като върховната им цел е тяхното собствено задоволяване. Рядко се интересуват от какво имате нужда вие.

Защо мъжете се страхуват от жени с дълбока същност

Свързани статии

4. Вие променяте поведението си спрямо неговите стандарти, нагаждате се.

Когато сте във връзка с контролиращ партньор, той ще ви пречупи, ще ви огъне по начин, който му е удобен. С течение на времето ще започнете да обмисляте думите и действията си. Ще знаете как да се държите така, че да не го ядосате. Ще започнете да се свивате в черупката си, за да се предпазите от буря, която може да ви връхлети, ако „сгрешите“ с нещо.

3 причини мъжете да губят интерес

5. Той има сходно поведение и с други жени.

Контролиращият партньор се държи сходно и с другите жени в живота и обкръжението си. Може например да забележите, че се опитва да командва майка си и сестра си по същия начин, по който контролира и вас. Те са му близки и затова си позволява да се държи по този начин. С приятелки и колежки пък е по-вероятно да се държи приветливо, рицарски, кавалерски и по чаровен начин, както се е държал с вас в началото. Всички тези сигнали трябва да ви подсказват за каква личност става въпрос.

Коментирай