Интимно

3 психологически бариери, които ви пречат да се влюбите

Издигането на стени е сред най-честите пречки в любовта

29.05.2022г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да имате пълноценна любовна връзка понякога не е достатъчно само да откриете подходящ партньор. Трябва и вие самите да отворите сърцето си, да разрушите стените, с които сте се обградили и да допуснете човека до себе си във всеки смисъл на този израз. 

20 съвета, с които ще се влюбите още тази година

Предишните връзки, горчивият опит от миналото, неуспехите, болката от нараняването, съмнението и недоверието с течение на времето ви помагат да изградите психологически стени около себе си, които пречат да допуснете партньора до себе си, да се влюбите истински. Често това е и една от главните причини да не успявате да създадете нова пълноценна връзка. С всеки неуспех стените се издигат все по-високо над вас, стават по-дебели и непробиваеми. 

Ако сте напът да се разочаровате от любовта и да се откажете от нея, помислете отново. Може би вашите собствени психологически прегради и стени ви пречат да се влюбите истински, дори да сте открили подходящия за вас партньор. Ако не ги разрушите, има риск да пропуснете щастието, а любовта да премине покрай вас незабелязано. 

Ако правите тези неща, няма да се влюбите скоро

Кои са трите основни и най-често срещани психологически прегради, които сами си издигаме и които ни пречат да се влюбим истински?

1. Стената на химията.

Химията се усеща тогава, когато се срещнете на живо. Тя е нещо, което не знаете дали имате, докато не я усетите. Трудно е химия да възникне при дистанционен контакт. Нужно е да се доближите по-близо до човека, за да поемете от феромоните му и той от вашите. Химията е нещо, което трудно можете да контролирате съзнателно. Но психологическите ви бариери са нещото, което може да блокира вашето излъчване. 

2. Стената на съвместимостта. 

Химията не е достатъчна. Тя може да ви накара да бъдете привлечени от човек, с когото реално нямате съвместимост и потенциал за дългосрочна връзка. Съвместимостта не е толкова проста. Не е достатъчно само да се харесате на физическо ниво, да почувствате привличане. Тя се усеща с времето и с общуването. Ако си поставяте бариери в общуването, не се отпускате, не допускате човекът срещу вас да ви опознае, потискате химията, това може да са част от причините да не можете да се влюбите. 

Мозъкът се променя, когато сте влюбени

Съвместимостта се измерва с някои базови съвпадения между партньорите, които се установяват най-лесно чрез комуникация. Това са интереси и хобита, сходни темпове на работа, сходни разбирания за връзките, допълващи се визии за бъдещето и това какво искате от живота. 

3. Комуникационна стена. 

Третата основна бариера, която някои хора издигат между себе си и света, е комуникационната. Ако общувате трудно, не се отваряте пред другите, не говорите за себе си и не се интересувате от личността на човека срещу вас, нормално е той да се почувства отблъснат и да преустанови опитите да общува с вас. Комуникационните бариери пречат на свободното и искрено общуване, в което хората се опознават и преценяват дали биха могли да имат връзка с човека срещу тях. Понякога дори да срещнете подходящ за вас партньор, който е привлечен от вас, е възможно да пропуснете шанса си заради високо издигнатите комуникационни бариери. 

7 начина да се влюбите отново в половинката си

Коментирай