Интимно

Странни начини, по които първата любов влияе на живота

Как тя оставя своя отпечатък върху възгледите ни за любовта

10.11.2022г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първата любов оказва по-голямо влияние върху живота ви, отколкото предполагате. Тя оставя не просто спомен, а траен отпечатък върху изборите, които правите във връзките си по-нататък, начините, по които реагирате в любовта, стилът ви във връзките и отношенията. Изобщо, първата любов е значим фактор, за който вероятно не подозирате, че оказва такова огромно влияние върху това как ще се отнасяте към любовта въобще.

5 признака на здрава връзка още на първа среща

Първата любов е оформяща, формираща. Тя се превръща в дълбоко скрита матрица, според която дефинираме любовта занапред. Тя е нещо като шаблон, който несъзнателно следваме и който използваме за взимане на решения във връзките си в зряла възраст.

Кои са начините, по които първата любов влияе върху връзките в живота ни?

Не ни оставя да забравим какво е да се свържеш с някого

Първата любов остава в сърцето ни завинаги. Няма значение дали е била платонична, детска, неопетнена или изпепеляващо страстна, тя оставя своите дири в душата. Оказва се, че първата любов се загнездва толкова надълбоко в подсъзнанието ни, че оформя начина, по който се свързваме с хората в живота и връзките си занапред. Целият спектър от красиви и нежни емоции, които сме изпитвали в детската си възраст, правят изборите в любовта в живота ни белязани от тези първи трепети.

Най-лошите съвети в любовта, които пречат на щастието

Научаваме се да поставяме другите над себе си

Първата любов най-често се случва в детските години и е лишена от всякакви плътски желания и задни мисли. Ето защо тя е и толкова определяща и важна, защото оказва влияние върху отношението ни към другите. Детската любов показва как ставаме способни да надмогнем егото и собствените си нужди, детския си егоизъм, за да се научим да поставяме хората, които обичаме, над себе си. Това е важен етап от развитието и съзряването, който ни дава много повече уроци от тези за любовта.

Учи ни да общуваме и да решаваме проблеми

Първата любов оставя значителен белег върху начина, по който решаваме проблемите в отношенията с хората в бъдеще. Тя ни учи да общуваме, да се съгласяваме, да отхвърляме, учи ни на търпимост, но и на непримиримост. Здравословната комуникация се кодира още в детска възраст, когато съвсем не осъзнавате, че този процес тече с пълна сила.

Защо рядко се връщаме към първата си любов?

Помага ни да осъзнаем какво искаме в една връзка и кое не можем да преглътнем

Първата любов ни помага да осъзнаем от какво имаме нужда във връзките си. Тя оставя несъзнателен белег в душата ни, който ни движи напред и ни мотивира да откриваме партньори, които пресъздават модела от детската любов, която ни е разтърсила. Въпреки че всяка следваща връзка в зряла възраст оказва своето влияние върху това как пречупваме света през любовта, детските платонични вълнения са нашите двигатели и ни помагат да действаме разумно, когато разумът изглежда недостижима цел.

7 грешки, които отблъскват мъжете в началото на връзката

Първата любов ни прави по-добри хора

Първата любов вдъхновява в това да бъдем по-добри хора и да запазим чистото неопетнено отношение към любовта. Тя ни учи да сме едновременно независими, мечтатели, изискващи, но и отстъпващи.

Коментирай