Интимно

Защо изневерява мъжът? Отговори от специалисти

Мъжете изневеряват, ако бракът не се окаже това, което са очаквали

28.11.2022г. / 13 10ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сме влюбени и сме във взаимоотношения с някого, имаме чувството, че това ще е завинаги. Кроим планове за бъдещето, виждаме как остаряваме заедно и гледаме напред без страх. Дори за миг не можем да си представим как някой ще разруши тази идилия. Още по-лошо – ако този някой е нашият партньор или пък самите ние. Какво може да доведе до изневяра и защо мъжът изневерява? В следващите редове ще се опитаме да ви дадем няколко възможни причини. Ето ги и тях:

Той се опитва да избяга

Според специалисти по взаимоотношения, мъжете изневеряват, ако искат да избягат от връзката и това е първото нещо, което правят. Мъжете предпочитат да говорят чрез действия. Когато те срещат затруднения при общуването или пък знаят, че гледната им точка няма да бъде възприета добре, вместо да обсъдят въпроса, те предпочитат да пропуснат „онзи разговор“ и вместо това да изневерят. Така те дават знак, че за тях връзката е приключила и по този начин не се налага да говорят много и да обясняват причините за своята постъпка.

20 знака, че е време да приключите връзката

Мъжът търси връзка

Без значение от физиологичните разлики между половете, понякога мъжете изневеряват не само заради физически причини. Ако те се чувстват незабелязани и пренебрегнати от своята партньорка и ако това се случва отново и отново, те се чувстват наранени. С течение на времето мисълта за секс с друга жена се появява от само себе си.

Как да разберете дали партньорът ви е емоционално неверен?

Липсва му подкрепа

За разлика от жените, при мъжете приятелството по-рядко е подкрепящо. Те не споделят проблемите си толкова много и съответно – не търсят съвети от приятели толкова често. Ето защо понякога изневярата може да започне като приятелство. Ако например мъжът намери подкрепа в лицето на колежка или пък стара позната, твърде вероятно е той да започне да чувства емоционална близост, която да прерасне в нещо повече.

Когато иска да бъде оценен

Силни чувства като несигурност и ниска самооценка могат да накарат мъжа да изневери. Вероятно това се дължи на факта, че той се чувства недооценен в собствената си връзка. До изневяра може да се стигне и ако той не се чувства достатъчно привлекателен и евентуална забежка би повишила самочувствието му.

Недобро сексуално здраве

Ако партньорът ви минава през тежък период, който е свързан с проблеми със сексуалността, това би могло да го накара да изневери. Сексуалната активност е пряко свързана със самочувствието. Ето защо, за да бъде оценен и да докаже на себе си, че „всичко му е наред“, мъжът може да прибегне до контакт с нова партньорка. Тя би била по-безпристрастна в мнението си за него, тъй като не познава проблемите му.

Ако мъжът е зависим

Зависимостта към определени наркотични вещества или пък медикаменти може да замъгли ясната представа на мъжа за това кое е правилно и кое не. Хора, които са зависими са по-склонни да изневеряват, тъй като подвластни на зависимостта, те могат да се превърнат в една по-импулсивна, по-незряла версия на себе си.

Ако бракът не е това, което е очаквал

Според специалисти, мъжете смятат, че щом вече са женени, бракът ще е едно безкрайно забавление. За тях това означава да бъдат с партньорките си където пожелаят и да правят секс колкото желаят. Това обаче не е точно така. Животът заедно, разходите в домакинството, заемите и децата могат да променят коренно представата за идеалното съжителство. Изглежда, че животът се свежда до задоволяването на нечии нужди и ходенето на работа. „Къде остават моите нужди?“, се пита мъжът. Когато жената обръща внимание само на децата и е прекалено уморена, за да изпълнява съпружеските си задължения, мислите за изневяра са неизбежни. Мъжете вярват, че това да се чувстват обичани и желани не зависи от тях, а от някой друг.

Коментирай