Интимно

5 начина, по които токсичните връзки увреждат здравето ви

Как токсичните отношения се отразяват на физическото състояние, не само на психическото

23.02.2023г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзките са толкова сложни и разнообразни, колкото са и личностите, участващи в тях. Няма как да сравните две връзки една с друга по простата причина, че е невъзможно те да си приличат по всички показатели. Хората в различните връзки имат индивидуални подходи, определящи се от личностните им особености, характери, минал опит, ценностна система.

Токсичните връзки са едно от най-негативните преживявания, които могат да ви се случат. Понякога хората остават в токсични отношения твърде дълго, което може да им донесе много повече емоционални щети, отколкото ако прекратят бързо подобен тип връзки.

3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Освен емоционалните, психични проблеми и щети, които токсичните връзки причиняват, налице могат да се появят и физически увреждания, които могат сериозно да повлияят на здравето ви. Психиката, емоциите и тялото са в неразривна връзка и ако емоционалното ви състояние е дълбоко потиснато, физическото ви здраве може да пострада.

Токсичните отношения се отразяват изключително зле на физическото здраве, особено ако са дългосрочни. Колкото по-дълго стоите в токсична връзка, толкова по-голямо е отрицателното ѝ влияние върху здравето ви.

Кои са начините, по които токсичните връзки увреждат здравето?

Високо кръвно налягане

Токсичната връзка може да е в основата на високото кръвно налягане, с което се борите. Повишеният хроничен стрес в тялото, предизвикан от дългосрочните токсични отношения, може сериозно да повлияе на нервната система, а тя от своя страна да окаже негативно влияние върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане.

Хроничен стрес

Токсичните връзки могат да повишат стреса в тялото и да го превърнат в хроничен, а това не е никак добра идея за цялостното здраве. Натрупването на постоянен стрес в организма води до множество здравословни проблеми, хронични заболявания, тежка умора, предразположеност към инфекции, дегенеративни заболявания, дори някои видове рак.

10 токсични вярвания, които могат да разрушат и стабилна връзка

Свързани статии

Високи нива на възпаление в тялото

Токсичните връзки водят до постоянно повишение на възпаленията в тялото. Тревожността, напрежението, усещането за невъзможност да дишате и общувате нормално в отношенията си води до потискане на редица функции в тялото. Вследствие на това се повишават локалните негнойни възпаления в клетките и тъканите. Тези възпалителни процеси са предпоставка за хронични заболявания, рак, дегенеративни увреждания.

Депресия

Депресията няма само емоционални и психически измерения. Тя може да повлияе и физическото здраве. При депресия редица биохимични процеси в тялото се изменят, като това води до влошено физическо здраве. Може да се появят болки навсякъде в тялото, в зъбите, да пострада сънят, да чувствате схващания в ставите, сухожилията, мускулите, да се появи косопад, сърцебиене, загуба на апетит или повишен такъв. Това са само част от симптомите, които биха могли да са свързани с депресия.

5 черти от характера, които ви карат да стоите в токсични връзки

Напълняване

Токсичните връзки могат да са в основата на наднорменото ви тегло. Може да звучи невероятно, но потискането на емоциите и животът в нещастна връзка е предпоставка за повишаване на мастните натрупвания, породено от метаболитни промени. Тялото ви започва да складира повече мазнини, за да се опита да компенсира всички затруднения, предизвикани от емоционалното състояние, в което ви поставят токсичните отношения.

Коментирай