Меню

Вкусна и шарена Коледа

30 ноември 2012 | 12:43 | Аз жената
Добави в любими
Вкусна и шарена Коледа

Приготвяне

Дребните сладки са запазен символ на Коледа – времето, когато ароматът на ванилия, топъл шоколад, портокали и лимон се носи из топлия дом. Предлагаме Ви тази Коледа забавлението да започне още преди цялото семейство да се е настанило около празничната трапеза. Съберете децата, приятелите и близките и нека коледните празници да започнат.

Заредени с много любов и вдъхновение започваме с няколко съвета за приготвяне и украса на коледни сладки.

Тестото

Традиционно коледните сладки се приготвят от маслено тесто, за което са необходими брашно, бакпулвер Dr. Oetker, захар, меко масло (маргарин), понякога яйца или заквасена сметана. В зависимост от любимия аромат и вкус на Вашето семейство може да му добавите ванилена захар Dr. Oetker, есенция ром или лимон Dr. Oetker или смес от коледни подправки – канела, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър, бахар и др. От тази коледна колекция можете да изберете най-подходящото тесто за дребни сладки според Вашия вкус.

След като омесите избраното тесто, го оставете за около 30 мин в хладилника, за да стегне и да не лепне, докато оформяте сладките. Много е важно да спазвате пропорциите на продуктите, зададени в рецептата. Не добавяйте допълнително брашно, защото така тестото ще стане ронливо, а изпечените сладки – твърди. Не използвайте течна мазнина (олио, зехтин, течен маргарин), защото в противен случай тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. След като сте готови със замесването, идва ред на сладкарското творчество.

1. Направете двуцветни сладки

Шахматни сладки: Разделете тестото на две и в едната половина добавете малко какао. От двата вида тесто разточете по две кори с дебелина 1 см. От всяка кора изрежете по 9 ленти с дължина 15 см. Останалата част от бялото и какаовото тесто разточете отново, за да се получат две кори с размери 15 см x 13 см. Намажете лентите с разбит белтък и ги подредете шахматно върху тъмната и светлата кора от тесто и ги увийте в тях. Опаковайте получените рула добре в домакинско фолио и оставете за около час в хладилника.

След това нарежете рулата на филийки и ги подредете в застлана с хартия за печене тава. Опитайте и двуцветни Лешникови бисквитки.

2. Сладки с глазура

Глазирането, украсяването и рисуването върху коледните сладки е широко поле за изява и ще зареди всички с много настроение. Ето няколко трика, как да направите заедно с децата уникални коледните сладки с глазура:

Шарена захарна глазура

Пресейте пудра захар и към нея започнете лъжичка по лъжичка да добавяте вода, чай, сок или ликьор, докато получите гъста смес. За какаов вкус и цвят може да добавите малко какао Dr. Oetker. След приготвянето й използвайте глазурата веднага, защото тя бързо се втвърдява. За да стане бляскава глазурата, я пригответе със затоплена течност.

Ако нямате търпение да преминете веднага към украсяването, може да използвате готовите глазури на Dr. Oetker – шоколад, карамел и лимон.

За уникални цветни сладки, оцветете получената глазура със сладкарски цвят Dr. Oetker. Например може да глазирате в червено и да направите дребни сладки „Дядо Коледа“.

Цветна шоколадова глазура

Изненадайте всички със зелен, син, червен или защо не и жълт шоколад. Ето как: Вземете бял шоколад, натрошете го и го разтопете на водна баня.

Поставете толкова отворени полиетиленови пликчета във водни чаши, в колкото цветове желаете да оцветите шоколада. Разпределете разтопения шоколад в тях и като разбъркате добре, добавете от сладкарските цветове Dr. Oetker (зелено, червено, жълто, синьо), докато получите желания цвят.

Започнете украсяването като срежете едното ъгълче на пликчето и глазирайте или -изрисувайте желаните мотиви върху сладките, мъфините, сладкишите.

Рисуване върху вече втвърдената глазура е най-любимият момент на малки и големи, сега може да го направите по-лесно от всякога със захарни шрифтове Dr. Oetker. Хванете удобно тубичката и се оставете на вдъхновението.

Още съвети за украса на дребни сладки може да видите на www.oetker.bg.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай