Рецептата е на близо 40 години. Моята свекърва Плумка я е взела от нейната свекърва, а тя от нейна страна я има от майка си. Тази рецепта се предава в семейството.

Продукти:
пиперки – 6 кг
захар – 200 г
олио – 150 мл
винен Оцет 60С – 250 мл
чесън – 3 глави
сол – 100 г
магданоз – 1 връзка
натриев бензоат – 2 супени лъжици

Приготвяне:
Пиперките се измиват, почистват се от дръжките и семето и се пекат, но не изцяло да са изпечени, а по малко и се нареждат в големи буркани, може и малки. Като помежду им се слага чесън и магданоз.
Всички останали продукти : Оцетът, захарта, солта, олиото и натриевият бензоат се възваряват и с горещата марина се поливат пиперките. След като изстинат им слагате по една найлонена капачка и си нареждате в мазето, килера, удобно за вас място. Съхраняват се на хладно място. Издържат така 1 година навън, и половин в хладилника след като мине първата година.

* * *

Всички рецепти за туршия на едно място