Меню

Карфиолът – бели съцветия здраве

14 октомври 2011 | 08:27 | Вергиния Генова
Добави в любими
Карфиолът – бели съцветия здраве

Приготвяне

Родината на карфиола е Малайзия, но в Европа се разпространява благодарение на Турция и Италия. Най-големите производители на карфиол са Индия, Китай, Италия и Франция. У нас този зеленчук е добре известен, но като че ли остава на заден план.

Най-важното, което трябва да знаем при закупуването му е, че трябва да съблюдаваме така наречените съцветия да са наистина бели, да няма кафяви петна или загнило, както и да е заобиколен от много здрави и зелени листа. Така ще го съхраняваме по-дълго и ще има добри вкусови качества.

У нас карфиолът се използва основно за направа на туршии, по-малко за различни видове гарнитури и крем супи. Приложенията на карфиола са много и си струва да го включваме по-често на трапезата и да го използваме в повече кулинарни ястия.

Как да съхраняваме пресния карфиол?
От както е измислен хладилникът, той е спасението за почти всичко. Карфиолът се съхранява като се поставя в плик (хартиен или найлонов), надолу с цветчетата и се слага в хладилника. По този начин може да се съхрани до седмица.

Как се вари?
При варене на карфиола трябва да се внимава с времето, защото по-дълго време не значи по-добре сварен, а точно обратното. Когато карфиолът се превари, започва да отделя миризливи серни съединения., затова правилото е да се готви за по-кратко време. Готвейки карфиол може да установите и от какво са направени тенджерите ви, ако съдържат желязо, серните съединения на карфиола може да реагират с него и карфиолът ви да придобие неприятен кафяв цвят. За да избегнете това може да смените тенджерата или да добавите лимонов сок към водата.

За какво е полезен?
Карфиолът съдържа големи количества витамин C, витамин B5, витамин B6, манган, омега 3 мастни киселини. Друго положително качество е, че съдържа малко калории и може да бъде отлична гарнитура за хора, спазващи различни видове диети, за хора с артритни заболявания, полезен е за сърдечносъдовата система.
Благодарение на тези и други хранителни вещества в карфиола, той е полезен за черния дроб, помага да преработи по-ефективно токсините, спомага и в борбата с раковите клетки.
Според народната медицина карфиолът предпазва от рак на простатата, а добавянето на куркума към карфиола спомага за мъжката потентност.

На кого вреди?
Трябва да знаем, обаче, че карфиолът е полезен, но не за всички. Хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията, както и хора, които имат така наречените пуринови проблеми.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай