Меню

Кестените – гурме изкушението на есента

21 октомври 2011 | 08:31 | Вергиния Генова
Добави в любими
Кестените – гурме изкушението на есента

Приготвяне

Златокосата есен поставя кошници с вкусни дарове на трапезата. Едни от тях са кестените – предизвикателство за всеки кулинар, радост за всеки ценител на здравословните храни и облекчение за домакините, които нямат много време в кухнята.

Откъде дойдоха кестените? Предполага се, че родината им е Мала Азия, но по настоящем най-добре се чувстват в Средиземноморските страни. Хич не им е зле и на Балканите, но незнайно защо българите не ги ценят подобаващо.
Кестените са познати още от Римско време и са описани от автори като Теофраст и Вергилии. Без съмнение са изиграли важна историческа роля в изхранването на човечеството, защото са много хранителни, а кестеновото брашно е познато от дълбока древност.

У много народи кестените са символ на мъдростта и топлината. Дивите кестени се използват за направа на лекарства, а питомните от древността служат за храна. Поради близкия им състав с пшеницата са наречени „готов хляб“. А поради липсата на глутен са особено ценни в диетичната кухня.

С една шепа варени или печени кестени спокойно можете да заситите глада си. Освен това те съдържат изключително ценни и полезни вещества. В кестените се намират калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, както и мед, флуор, силиций.
Смята се, че кестените действат противовъзпалително, болкоуспокояващо, подобряват паметта, улесняват метаболизма, предпазват от сърдечносъдови болести.
Наред с това се смята, че действат противотуморно, имуностимулиращо и са полезни за възстановяване след прекаран инсулт.
Кестеновата каша се прилага при лечение на язва, а кестеновото брашно против разстройство.
Както повечето дарове на природата, кестените са една богата есенна аптека. Полезни са за всеки. Единственото, което трябва да внимаваме е да си сготвим ядливи, а не диви кестени.

Хранителни и изключително вкусни кестените могат да бъдат използвани за всякакви ястия. От кестеново брашно можем да направим дори торта.
Кестените се използват за пълнене на тикви, птици, дивеч, като гарнитура или като основно вегетарианско ястие.

За съжаление в българската кухня присъстват по-скоро като деликатес, отколкото като основен есенен продукт.

И ако средностатистическият човек си позволи да си купи кестени, то обикновено ги приготвя варени или печени, колкото да ги опита.

Но да си обещаем, че поне веднъж тази есен ще хапнем кестени и ще се насладим на богатството на есента. Светът изглежда по-добър, по-топъл и по-приветлив, след фунийка печени кестени, изядени с любим човек в парка.
Ако не вярвате в тази вълшебна сила на кестените, опитайте!

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай