Меню

Ньоки с доматен сос

11 март 2012 | 16:38 | Аз жената
Добави в любими
За 4 порции:
За ньоките:
900 г картофи
2 жълтъка
1 и 1/2 ч. ч. брашно (от малките чаши)
1 ч. л. сол
брашно за поръсване на плота

За доматения сос:
доматено пюре
зехтин
няколко скилидки чесън
босилек
черен пипер
кедрови ядки
захар
сол

За декорация:
настърган кашкавал за поръсване
няколко кисели краставички на шайби
1 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Картофите се измиват, оставят се да изсъхнат и се пекат на 250 градуса на средно ниво до готовност като се проверява с вилица. Разрязват се на две половини и с лъжица се издълбава „месото“. Намачква се с вилица и в голяма купа внимателно се омесва с брашното, солта и двата жълтъка.

И да лепне, не слагайте допълнително брашно, за да не стане много тежко тестото.
На плот, поръсен с брашно, се оформят тестени фитили (не по-дебели от 1.5 см), от които се режат парченца с дължина 2 см. Всяко парченце се натиска с пръст по средата, после се прекарва по вилица, за да се оформят линии по външната страна.

Слагат се отделно едно от друго да не се слепват и се пускат едно по едно във вряща подсолена вода. Когато са готови се появяват на повърхността и се вадят с надупчена лъжица.

Сосът се приготвя като в зехтин леко се запържва счуканият чесън и кедровите ядки, добавя се доматеното пюре, наситнен босилек (ако нямате пресен, използвайте сух) и черен пипер, захар и сол на вкус.
В чиния се слагат ньоките, върху тях 1-2 с. л. от соса, тънко парченце масло, отгоре настърганият кашкавал, отстрани се подреждат шайбите кисела краставичка.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай