Меню

Козуначен венец с нуга

8 април 2012 | 12:35 | Аз жената
Добави в любими
Тесто:
200 г течна сметана
50 мл прясно мляко (4 с. л.)
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr. Oetker
75 г захар
1 щипка сол
1 пак. ванилена захар Dr. Oetker
1/2 амп. есенция ванилия Dr. Oetker
2 яйца
Пълнеж:
200 г лешникова нуга (течен шоколад)
75 г филирани бадеми
Допълнително:
малко масло
25 г филирани бадеми

Продукти
Приготвяне

Приготвяне:

Затоплете сметаната и млякото в малък съд, но без да завират. Пресейте брашното в купа, объркайте го добре с маята и добавете затоплената сметанова смес и останалите продукти. Разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса, докато видимо увеличи обема си.

Пълнеж:
Затоплете нугата на слаб огън, така че да се размазва лесно. Размесете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност още веднъж за кратко и го разточете на кора с размери около 55 x 30 см. Намажете нугата върху нея и поръсете равномерно бадемите, след което я завийте на руло откъм дългата страна. Поставете рулото като венец в предварително намаслена и поръсена с бадеми плитка форма за кекс (с диаметър 26 см). Покрийте сладкиша с чиста кърпа и оставете на топло, докато видимо увеличи обема си. Печете в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух около 30 мин.

След изпичане оставете козуначения венец за още 10 мин. във формата, след което го извадете и оставете да се охлади добре върху метална скара.

Изтеглете великденска книжка с рецепти от www.oetker.bg

Прочетете още:
Най-важната съставка на домашния козунак

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай