Меню

Салата дзадзики – гръцкият вариант на „Снежанка“

23 октомври 2012 | 09:16 | Аз жената
Добави в любими
Продукти:
кофичка цедено кисело мляко около 400 грама
2 краставици, обелени и настъргани
5-6 с. л. зехтин, може и повече
2 с. л. оцет, винен
1 щипка бял пипер, прясно смлян
4-5 скилидки чесън, пресован

Продукти
Приготвяне

Гръцката салата дзадзики (някъде можете да чуете да я произнасят цацики, но не е правилно) е една от най-широко разпространените в южната ни съседка. Салатата прилича доста на нашата „Снежанка“ – основата й е от цедено кисело мляко, има краставици вътре. Това, което отличава гръцката рецепта от българската „Снежанка“ основно са три неща – краставиците при гръцката салата са настъргани, а не нарязани на кубчета; краставиците са пресни, а не консервирани и навярно най-любопитното е, че дзадзикито се подправя с оцет и зехтин. Аз лично в нея добавям и щипка смлян бял пипер.

Приготвяне:

Краставицата се настъргва и водата й се отцежда. Посолява се и се оставя да престои около 15-20 минути в хладилник. Преди да се смеси с цеденото кисело мляко отново се отцежда водата на краставицата. Към сместа се добавя белият пипер, зехтин, счукан чесън и оцет. Сервира се охладена, полята със струйка зехтин.

Рецептата е публикувана в кулинарния блог merudia.bg.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай