Меню

Коледен сладкиш - Щолен

25 ноември 2009 | 04:48 | Аз жената
Добави в любими
2,5 кг брашно
300 г мая
около 3/4 л мляко
500 г захар
4 ванилии
кората на 2 лимона
35 г сол
100-200 г свинска мас
1 кг маргарин
150 г захаросани кори от лимон или портокал
80 г горчиви бадеми
200 г сладки бадеми
0,5 кг едри стафиди
ром или бренди
За глазурата са необходими масло, захар на кристали и пудра захар

Продукти
Приготвяне

Този традиционен за Западна Европа сладкиш се приготвя в началото или средата на декември, защото е добре да престои известно време. Поднася се на Коледа. Важно е да се знае, че от една доза се приготвят няколко броя сладкиш.

Вечерта преди приготвянето на тестото всички продукти се оставят на топло място, а стафидите се навлажняват с ром.

Брашното се пресява през сито, прави се малка вдлъбнатина, в която се слага размесената с малка част от млякото мая. Обработва се до получаване на средно твърдо тесто. След втасването се добавят захарта, подправките, маста, маргаринът, накълцаните на ситно цитрусови кори, смлените бадеми и топло мляко колкото поеме. Омесва се добре и накрая се добавят стафидите.

Тестото се оставя на топло, но не много близо до печката, за да не изтече мазнината. Втасва поне два часа, след което за кратко се измесва още веднъж и се разделя на парчета от килограм или килограм и половина.

Тестото се оформя като хляб и по средата надлъж с дланта се прокарва бразда, дълбока близо сантиметър. Пече се около час на средна температура. След това се намазва с масло, поръсва се със захар на кристали, отново се маже масло и накрая се наръсва обилно с пудра захар.

Снимка: istock

 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
dimiter ( преди 11 години )
Здравей те нямам коментари по Вашта рецепта бих желал само някой да ми каже от къде в София мога да си купя Коледен Щолен.Имелът ми е mitkoasker***mail.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Лили ( преди 11 години )
Скъпа гж. Игнатова,по традиционите немски рецепти в щолен не се слага маргарин или свинска мас както и бадемите са си сладки а не горчиви. Както и се добавя само ром.http://***.chefkoch.de/rezepte/98421039262998/Dresdner-Stollen.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар