Меню

Как да съхраняваме яйцата правилно?

30 април 2013 | 12:10 | Вергиния Генова
Добави в любими
Как да съхраняваме яйцата правилно?

Приготвяне

Да съхраняваме яйцата правилно е много важно по всяко време на годината. Особено е важно това, когато имаме много яйца по Великден.

Разбира се, този проблем няма да го има голяма част от българския народ и може би много от вас ще си спомнят с носталгия детските години. Тогава имаше яйца в изобилие. Момичетата ходехме да пеем и танцуваме на Лазарица и за 2 дни събирахме по 20-30 яйца, колкото в днешно време някои хора консумират за месеци наред. А вечерта се връщахме и със солидна сума левчета, бонбони и дори керамични сувенири. Да не говорим, че през целия ден хората ни черпеха с бонбони, козунак, сладки… как да не си спомняш с умиление за яйчените салати, които ядяхме цяла седмица след Великден. Истината е, че тогава хич не знаех как се съхраняват яйца, но пък имаше в изобилие.

Сега имаме знание, нямаме яйца. Не може всичко наведнъж, нали?

Произход на яйцата

Първо трябва да сме сигурни, че яйцата са пресни и преди продажбата са били правилно съхранявани, а именно в хладилник. В пресните яйца, които са стояли на топло може да има салмонела, особено в жълтъка.

Снимка: Sxc.hu

Купувайте яйца, колкото ще са ви необходими и които ще може да използвате за 2-3 седмици от закупуването. Няма нужда да се презапасявате.

Ако използвате жълтъците примерно за маска за коса или за крем, то се опитайте да използвате и белтъците паралелно с тях – примерно за глазура на кекс или крем, за да не остава. Ако не го използвате в близките един –два дни ще трябва да го изхвърлите.

След като сварите и боядисате великденските яйца е най-добре отново да ги приберете в хладилник, защото ако останат на топло дълго време отново не са безопасни за здравето. Варените яйца не бива да престояват извън хладилника повече от няколко часа. Знам, че са пъстри и красиви за украса, но може да ги вадим само когато сядаме на трапезата. Затова винаги препоръчваме паралелно с великденските яйца за консумация да имаме и великденски яйца за декорация – яйца от филц, продухани яйца, керамични яйца…

Варените яйца, които са стояли в хладилника, трябва да изконсумираме в рамките на една седмица. Ако не сте съобразили количеството, изпочупили сте яйцата при варенето или сте се отдали на експериментиране в боядисването, може да раздадете шарени яйца на близки, познати, приятели, че и на непознати.

Направете добро – подарете великденско яйце.

Снимка: Sxc.hu

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай