Маята се разтваря в топлото прясно мляко със захарта и 2 с. л. брашно и се оставя на топло да шупне за 10 минути. Брашното се пресява в кэпа, правим кладенче и сипваме маята, яйцето с един белтък, водата, солта, маслото, олиото и се замесва меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 30 минути да втаса. През това време се замесва малко тесто от 100 мл вода, сол и брашно за декориране на погачата. Разточваме и се изрязват фигурки за украса – слънце, тревичка, цветенца и агънце. Втасалото тесто се разстила като питка в намаслена тава. Залепваме фигурките с малко вода и оставяме за 20 минути да почине. Намазваме с разбития жълтък погачата, но без да се намазват фигурките. С дървено шишче се набожда на 5-6 места. Печем 30-35 мин в загрята фурна. Изваждаме и покриваме с кърпа, за да е мека.

Рецептата е на Виолета Матева, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“