Картофите се сваряват и обелват. Посоляват се и се намачкват на пюре. Слагат се в средата на подходящо плато, като се оформят във формата на гнездо. Магданозът се измива и наситнява, слага се в средата на гнездото. Яйцата се сваряват, обелват се и от тях се вземат само жълтъците, които се смесват с крема сиренето – служат за приготвянето на пиленцата. Пиленцата може да се поставят в черупки от яйца – за по-голям ефект. От сместа (крема сирене и жълтъци) се оформят топчици – едната по-голяма – за тяло на пиленцето, а другата по-малка – за главичка. За очички на пиленцата служат зърната черен пипер, а крилцата, човчиците и гребенчетата се изрязват от морков с помощта на нож или белачка за рязане. Готовите пиленца се нареждат в гнездото. Отстрани се декорира с обелките от домат, оформени като розички, калинките, които се правят от домат – разрязва се на две, прави се разрез на половината, с нож се надупчва на няколко места, където се слагат също зърна пипер – за точици, черна маслинка – за главичка. Таралежчетата се приготвят от каймата, като с леко намокрени пръсти (в оцет) се оформят телцата и муцунките, слагат се за очички зрънца черен пипер, а бодличките са начупените на части и забити в каймата спагети.

Готовите таралежчета се пекат в загрята фурна, върху хартия за печене – до готовност на каймата. Подреждате всичко върху платото, както ви хареса – по вкус и фантазия. ;)

Рецептата е на Русиана Михайлова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“