Меню

Тортата на мама

3 септември 2013 | 09:46 | Аз жената
Добави в любими
За блата:
5 яйца
1 чаша и половина захар
1 чаша брашно 
1 ч.л бакпулвер  
за крема: 
1 литър прясно мляко
12-13 супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно
3 жълтъка 
1 ванилия
120 г масло 
За сиропа:
захарен сироп за блатовете е в съотношение 2 части захар към 3 части вода (най-често 2 чаши захар към 3 чаши вода)

Продукти
Приготвяне

За блата: Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя брашното с добавената към него лъжичка бакпулвер. Изсипва се в тавичка (аз използвам 24 см диаметър) и се пече на 170 градуса около половин час. След като изстине и се извади от тавата, се реже през средата, за да се получат три блата. Ако не се е надигнал много по-добре да се отреже веднъж. И двата блата да излязат пак става. Със захарния сироп – готов и изстинал, се сиропират блатовете. Може преди сиропирането да се надупчат с вилица на места.

За крема: Млякото се слага да заври със захарта. След като кипне се дърпа от котлона и се прибавя на тънка струя предварително разтворените в малко прясно мляко седем лъжици захар. Връща се на котлона и се бърка непрекъснато с дървена лъжица. След това отново се дърпа от котлона, за да се прибавят трите жълтъка с ванилията. Връща се на котлона. Когато кремът е готов и свален от котлона, се добавя маслото. Ако кремът не стане гладък, винаги може да използвате пасатора, за да го разбиете по-добре. Изстиналият крем се разполага върху тортата. Отгоре може да се наредят банани или малини. И двата вида плодове много й отиват.

Автор на рецептата: Станислава Величкова

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Дима ( преди 10 години )
И още - написали сте 120г масло за сиропа, а , всъщност, е за крема. Домакини с опит ще се ориентират, но може да заблудите начинаещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
сияна ( преди 10 години )
В приготвянето на крема сте написали 7 суп. л. захар, вместо брашно. И крема трябва да стане по гъст, защото гледам че се е разтекъл и не изглежда хубаво, и без бучки. Моят вариант за този е крем е с 1 ч.ч. захар (може би се равнява на 12-13 лъжици) и 8 суп. л. брашно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар