Меню

Най-шоколадовият сладкиш

30 септември 2013 | 10:45 | Аз жената
Добави в любими
2/3 ч.ч. брашно
250 г шоколад 200 г за пълнежа и 50 г за блата
5 с.л. какао 
60 мл вода гореща
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2/3 ч.ч. захар
1 пакетче масло половината – за пълнежа и другата половина за блата
1 яйце 
170 г сметана за разбиване
100 г филирани бадеми

Продукти
Приготвяне

50 грама от шоколада (по възможност тъмен, 60 %), заедно с какаото се разбъркват с горещата вода. Прибавят се прясното и киселото мляко при непрекъснато бъркане. В отделен съд брашното и содата се пресяват и към тях се добавя солта. Яйцето се разбива заедно със захарта и на тънка струйка се прибавя разтопеното 1/2 пакетче масло. Трите смеси се смесват и се объркват съвсем внимателно като се добавят около 30 грама филирани бадеми (не бъркайте прекалено много, за да стане сладкишът максимално пухкав). Получената смес се разделя на 2 и от нея се изпичат 2 блата (по 18 см диаметър). Предварително намаслете тавичката за печене и я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене. Блатовете се пекат между 20 и 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като блатовете се изпекат, се оставят за около 10-15 минути в тавата, за да се охладят и чак тогава се изваждат и се оставят да доизстинат върху решетка. Шоколадът (250 грама) се разтопява на водна баня, като се добавя по малко от останалото масло (1/2 пакетче – около 65 грама).

След това се прибавя сметаната и се разбърква добре. Кремът се оставя за няколко часа в хладилник. След това се разбива с миксер за около 5 минути. Блатовете се слепват с крема и тортата отгоре се намазва с останалия крем и се поръсва с филираните бадеми.

Автор на рецептата е Виолета Шейтанова (www.merudia.bg).

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай