Меню

Тиквен пай

16 октомври 2013 | 10:30 | Аз жената
4 от 3 гласа
Добави в любими
за тестото:
220 г брашно
100 г студено масло, нарязано на парченца
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2-4 с.л. вода
за пълнежа:
2 яйца
700 г тиква
160 г захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян карамфил
100 мл течна готварска сметана

Продукти
Приготвяне

Хрупкава коричка и нежна, кремообразна сърцевина – това е този тиквен пай. Един от най-популярните американски десерти. Има много вариации, а класическата рецепта се приготвя изключително лесно. Топлите подправки в него му придават ухание, което събужда нетърпение да бъде опитан току-що изваден от фурната, но за най-съвършен вкус трябва да се изчака да изстине добре. Автор на рецептата е Ирина Катеринска, като рецептата е включена в най-новата й кулинарна книга „Малка книжка за есента“.

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа заедно със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слага нарязаното масло. Меси се тесто, като в началото се добавят 2 с. л. студена вода. Ако тестото не се събира на топка, се добавя и останалата вода. Замесва се твърдо, нелепнещо тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин. През това време тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява. След като се охлади, се намачква с вилица на пюре. Яйцата за пълнежа се разбиват с миксер заедно със захарта и сметаната. Добавя се тиквеното пюре, канелата и карамфилът. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър 25 см и се слага във форма за пай с размер 23 см, като се притиска добре към стените. Плънката се разпределя отгоре и сладкишът се пече на 180 градуса за 40 мин, или докато тестото придобие златист цвят, а тиквеният крем стегне. Сервира се напълно изстинал, най-добре след една нощ престой в хладилника.

Съвет: За по-лесно разточване на тестото, то се слага между два листа прозрачно фолио или хартия за печене.

Опитайте още:

Снимка: Димитър Катерински

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай