Меню

За полезните свойства на ориза и начините за приготвянето му

19 февруари 2014 | 10:12 | Аз жената
Добави в любими
За полезните свойства на ориза и начините за приготвянето му

Приготвяне

Известен факт е, че кафявият ориз е пълнозърнест ориз, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В.

За съжаление, приготвянето му отнема твърде дълго време, при което полезните вещества намаляват. А фибрите му дразнят нежната стомашна лигавица.

След сваряване кафявият ориз остава твърд и не е подходящ за приготвяне на традиционни български ястия, а по-скоро е предпочитан от хора, спазващи хранителен режим.

Белият ориз е мек и деликатен. При него кафявият слой е отстранен. Така получаваме вкусен и по-лесен за приготвяне продукт, който обаче е по-беден на хранителни вещества. В желанието ни да допринесем за здравословното хранене на семейството и едновременно с това да запазим традиционния вкус, създадохме ориз Баланс.

При специалната му обработка се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени.

Ориз Баланс се сварява за същото време като белия, вкусен е и полезен. С него може да се приготвят традиционни ястия, като същевременно се грижим семейството ни да се храни пълноценно.

Подходящ е за всякакви рецепти, в които се използва бял ориз – пълнени чушки, пиле с ориз, мляко с ориз и много други.

Нашата рецепта „Пълнени зеленчуци Баланс“:

Необходими продукти:

200 г ориз Баланс Крина

2 тиквички

1 домат

4 чушки

1 патладжан

1 глава лук

1 скилидка чесън

2 моркова

400 г кайма

200 г заквасена сметана

Сол, джоджен, червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Издълбайте и почистете зеленчуците. Запържете в малко зехтин лука и чесъна, добавете ситно нарязаните моркови и каймата. След като се запържи каймата, прибавете ориз Баланс Крина, сол, джоджен и червен пипер на вкус. Залейте с 2 чаени чаши вряла вода и оставете на слаб огън за 15 минути. Напълнете зеленчуците с плънката и ги наредете в тавичка. Нарежете на ситно издълбаната вътрешност на зеленчуците, смесете със заквасена сметана и сол и залейте зеленчуците. Сложете в умерена фурна, докато се опекат.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай