Меню

Какъв е темпераментът ви по начина на приготвяне на храната?

6 септември 2014 | 09:02 | Мария Дуковска
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: Thinkstock

Продукти
Приготвяне

Замисляли ли сте се защо някои хора са истински гурута в областта на гастрономията, а други са буквално „готварско бедствие“?

Защо приготвянето на храна се отдава на един тип хора, а на други не?

Отговорът не се крие само в това, че някои са прекарали повече време, гледайки и учейки кулинарното майсторство от по-възрастните в семейството.

Според проведено проучване на foodpanda се оказа, че зад големите и вкусни успехи в кухнята стоят не само придобитите знания и умения, но голяма заслуга има и темпераментът на човека-кулинар. Защо това е така, разказват от най-голямата платформа за поръчка на храна.

Кулинарното майсторство е материя, която не се отдава на всеки. Тя изисква посвещение, търпение и най-важното щипка любов. Няма значение какво приготвяме, бъркани яйца или гурме, всяко ястие иска комбинацията от горните три компонента. Ето тук се крие и разковничето. Не всички хора могат да бъдат търпеливи, не всички могат да се посветят на своите действия и не всички вярват, че щипката любов променя вкуса. В динамичното забързано и напрегнато ежедневие, в края на дългия работен ден, определено е трудно да се спази тази пропорция, просто защото денят е взел от нас всички тези компоненти.

Като цяло хората се делят на различни типове, според своите навици и вътрешен темперамент. Ето едни от най-често срещаните черти на темперамента ни, които ни описват повече като:

Импулсивни – Импулсът е водещото в техния свят. Нямат ясни правила, просто защото не знаят какво ще им хрумне в следващия миг. Това е причината, поради която те са толкова иновативни в кухнята. Не следват пропорции и рецепти. Отдават се изцяло на това, че им се похапва нещо вкусно и започват да творят. Тъй като импулсът е водещ, те трябва да са бързи, защото съществува риск скоро да се отегчат и дори да не пробват приготвената храна. Обикновено не са от най-добрите кулинари и гозбите им от най-вкусните, но понякога имат много добри попадения.

Мудни – противоположност на импулсивните са мудните и бавни хора. Обикновено те са прекалено педантични не само към околните, но и към самите себе си. Безкрайно подредени и подчинени на верните си принципи. Рецептите никога не се променят. Всички продукти се изнасят извън хладилника, внимателно се подбират, също толкова добре се измиват, подготвят се за рязане и още по-дълго се готвят. Определено тези хора имат излишък от търпение, което пренасят и в самия процес на готвене. Уви, посвещението не е осъзнато действие и не го прилагат. Важното е, че храната след дългото й приготвяне е вкусна, макар и стереотипна.

Прагматични – за тях са характерни ясно подредените приоритети. Времето е важна величина и от него се отделя точно толкова, колкото е необходимо, нито по-малко, нито повече. Те са добри кулинари, които знаят точната мярка. Никога не прекаляват с подправките както и с количеството. Обичат бързите и лесни ястия, които винаги им се получават много добре.

Романтични – това са хората, които могат да предизвикат истински фурор в кухнята. Любовта и романтиката винаги са били водещи сили. При тях те са толкова силно застъпени, че умеят да превърнат скучното готвене в романтично изживяване като заразят и околните. По време на готвене, често пъти обичат да си говорят или пеят. Тези вибрации се предават на храната и я правят божествена. Обичат да експериментират и да поднасят изненади. Отдават цялото търпение и посвещение на това, което творят като не забравят щипката любов. Времето е без значение, важен е крайният резултат. А при тях той е повече от зашеметяващ.

Практични – те знаят да ценят времето и парите си. Правят точни сметки на всичко, което харчат, най вече в магазините за хранене. Склонни са да отделят повече средства за храна най-вече през почивните дни, защото си седят повече вкъщи. През делнични дни, правят ясна сметка, че прекарват средно между 8 и 10 часа на работното място и едва няколко часа вкъщи. За това предпочитат да поръчват храната си. По този начин избягват излишни разходи и разнообразяват менюто си всеки ден.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
supichka ( преди 9 години )
Zashto postoqnno trqbva da kazvame feta sirene ?Gryzka marka sirene , ne razbiram zashto e neobhodimo ne sme po originalni taka....! Napishete si bqlo salamureno sirene ako sikate da utochnqvate i da ne kajete prosto sirene...poneje drugoto sa kashkavali u nas.! Otkradnali ot nas rezeptata nie sega shte im kradem imeto ami nqma smisal.....!Te nqmat dumichka za sirene Gyrzite zatova izspolzvat imeto na markata...nie si imame dumichka Sirene Bqlo salamureno Sirene....!Izvinete za azbukata pisha ot kompiutar na chujdenka.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
supichka ( преди 9 години )
Zashto postoqnno trqbva da kazvame feta sirene ?Gryzka marka sirene , ne razbiram zashto e neobhodimo ne sme po originalni taka....! Napishete si bqlo salamureno sirene ako sikate da utochnqvate i da ne kajete prosto sirene...poneje drugoto sa kashkavali u nas.! Otkradnali ot nas rezeptata nie sega shte im kradem imeto ami nqma smisal.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Елена Василева ( преди 9 години )
Ей, писна ми разни автори да ни вземат за канарчета. То не беше според цветовете, не беше според дрехите ни, че сега пък и какви сме според това как готвим. Нима всеки не познава себе си, че трябва да узнае какъв е, по това как готви. Каква съм аз според авторката, ако пия кафето си с бита сметана, пиша грамотно и използвам прах за цветно пране? Чакам анализ за характера ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар